Index Vakbarát Hírportál

Távozik az Alibaba éléről Jack Ma, a leggazdagabb kínai

2019. szeptember 10., kedd 09:23

A legnagyobb kínai internetes kiskereskedelmi vállalat, az Alibaba társalapító elnöke, Jack Ma kedden távozik a vállalat éléről, írja az az MTI. A Forbes magazin 38,4 milliárd dollárra becsüli Jack Ma vagyonát, Kína leggazdagabb emberének számít.

A cég arcaként ismert Jack Ma egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben, 54. születésnapján beszélt először visszavonulási terveiről, hogy jótékonysági és oktatási tevékenységére összpontosítsa erejét. Azt nyilatkozta, hogy Bill Gates nyomdokaiban akar járni.

Ma fokozatosan vonul ki az Alibaba-csoport vezetéséből, egy hosszú távú terv keretében, mivel megítélése szerint a vállalat vezetésének viszonylag fiatalnak kell lennie, és távozásának nem szabad hatást gyakorolnia a cég tevékenységére. A cég társalapítója a soron következő, 2020-ban esedékes részvényesi közgyűlésig megtartja helyét az igazgató tanácsban, ezt követően pedig élete végéig tagja marad az Alibaba Partnership nevű, 38 fős vezetői testületnek, amely az igazgatói tanács tagjainak többségét kinevezi.

Utódja az elnöki poszton az új generációt képviselő, 47 éves Daniel Csang lesz, aki 2015 óta a vállalat vezérigazgatójaként dolgozik. Csang olyan időszakban veszi át az Alibabát a cégalapítótól, amikor az internetes kereskedelem piaca jelentős mértékben lelassult. A kínai statisztikai hivatal adatai szerint az ország internetes kereskedelmi forgalma 2019 első felében csupán 17,8 százalékkal nőtt, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 32,4 százalékos bővüléssel.

Az Alibaba a fő profilja mellett az Ant Financial nevű pénzügyi leányvállalatán keresztül Kína két legelterjedtebb mobiltelefonos fizetés szolgáltatójának egyike, felhő üzletága pedig kevesebb mint egy évtized alatt a világ harmadik legnagyobbjává nőtte ki magát. A múlt héten a cég 2,7 milliárd dollár összértékű beruházást jelentett be, amelynek keretében egy luxustermékek forgalmazásával, valamint egy zenei streaming szolgáltatóval együttműködve nyit új irányok felé.

Korábbi hírek Jack Máról:

Rovatok