Index Vakbarát Hírportál

Újabb mélypontra ért kedden a forint

2019. szeptember 10., kedd 18:41 | aznap frissítve

Kedd délután új történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval szemben, majdnem 332-nél járt az árfolyam. A mélyrepülés után egy kis erősödés következett, 18 óra körül 331,4 forintot adtak egy euróért a bankközi piacon.

Az újabb durva gyengülés oka a Portfolio elemzése szerint továbbra is a romló globális kilátások miatti kockázatkerülés. Az új negatív forintrekord egészen pontosan 331,94 volt (a korábbi 331,9 után), a romlással a magyar fizetőeszköz ráadásul kilóg a régiós sorból: a lengyel zloty és a cseh korona alig mozdult kedden.

A következő időszakban az EKB csütörtöki döntése hozhat felfordulást a devizapiacon, a befektetők szerint lazítás, például kamatcsökkentés vagy újabb eszközvásárlási program indulhat. Elemzők szerint egyébként nem kizárt, hogy a forint a 335-ös szintet is eléri az euróval szemben. 

A forint árfolyama egész magas szinteken ver hullámokat mostanság, a napokban Varga Mihály pénzügyminiszter és Matolcsy György jegybankelnök is nyilvánosan összekülönböztek, többek között emiatt: Varga Mihály a stabil árfolyam fontosságáról beszélt a Közgazdász-vándorgyűlésen, és ezzel Matolcsy szerint jegybanki területre tévedt. A pénzügyminiszter egyébként nyár elején még azt mondta, lakossági szempontból nem akkora gond a gyenge forint, hiszen „annyi szép és érdekes látnivaló van Magyarországon”.

Rovatok