Index Vakbarát Hírportál

Halaszthatatlan közérdek, hogy minden ovis gyerek tudjon focizni

2019. szeptember 12., csütörtök 09:44

„Halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek”, hogy minden óvodásnak jusson focilabda, erre hivatkozva engedélyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD), hogy egy állami cég megkössön egy 730 millió forintos szerződést annak ellenére, hogy a közbeszerzést megtámadta egy cég – írja a Hvg.hu.

A kérdéses közbeszerzésben az állami BMSK (Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési) Zrt. vett 2134 sportszercsomagot egy debreceni cégtől az ovis labdaprogram részeként, amelynek megvalósításáról még tavaly döntött a kormány. Ennek a programnak az a célja, hogy „az ország teljes területén, valamennyi óvodában […] hozzáférhetővé váljanak a gyermekek számára a sportszerek, illetve azok használatával elérendő örömteli testmozgásos foglalkozások”. Ehhez pedig most több mint 2000 sportszercsomagot vett az állami cég, amelyekben van

A pályázaton indult egy Dalnoki Sport Kft. nevű cég, amelynek pályázatát viszont érvénytelenítették, ezért a cég megtámadta a BMSK döntését. Emiatt a Közbeszerzési Döntőbizottság eljárást indított augusztus legvégén, a BMSK viszont szeptember elején kérelmezte, hogy ennek ellenére had kössön szerződést a győztes Katker 2005 Kft.-vel. Ezt az állami cég azzal indokolta, hogy a labdázás halaszthatatlan közérdek, többek között azért, mert az OECD adatai szerint az EU-n belül „Magyarországon az egyik legmagasabb a túlsúlyos és elhízott felnőttek aránya”.

Ha a szerződés megkötése bármilyen késedelmet szenved, úgy az óvodák csak később tudják a sportszercsomagot megkapni, így a program által elérni kívánt cél megvalósítása is csak később kezdődhet meg

– írta az állami vállalat, a KD pedig elfogadta az érvet és eljárás ide vagy oda, engedélyezte a szerződéskötést. 

A Hvg.hu megjegyzi, hogy sem a nyertes Katker, sem a vesztes Dalnoki Sport nem panaszkodhat, ha állami beszerzésekről van szó: előbbi többek között 250 millió forintért szállít ruhát, cipőt és kiegészítőket a Kocsis Máté vezette kézilabda-szövetségnek, a Dalnoki pedig az MLSZ és az Oktatási Hivatal pályázatain is nyert már az idén. 

Rovatok