Index Vakbarát Hírportál

3 milliárd állami támogatással épült az autóipari multi gyára Dorogon

2019. szeptember 13., péntek 16:58 | aznap frissítve

Az elmúlt évek gazdaságpolitikai eredményei, az alacsony adók és a munkára rakodó adóterhek fokozatos csökkentése tették vonzóvá Magyarországot és Dorog térségét – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a francia GMD járműalkatrészeket gyártó alumíniumöntödéjének felavatásán a Dorogi Ipari Parkban. Az új üzem, a legkorszerűbb technikákat alkalmazva, 240 munkahelyet teremt.

A miniszter az átadás előtt közölte, a beruházás értéke 20 milliárd forint, melyhez a kormány 2,9 milliárd vissza nem térítendő támogatást nyújtott.

A GMD dorogi öntödéjében alumínium autóalkatrészeket fognak gyártani, az lesz a legnagyobb öntödei üzletág a csoporton belül, Európában pedig az egyik legmodernebb.

Szijjártó Péter kiemelte, a beruházásért jelentős volt a verseny, mivel a GMD-csoport leányvállalataival a világ 14 országában van jelen. Az autóipar Magyarországon 2010 és 2018 között két és félszeresére növelte termelési értékét, amely tavaly 6 százalékkal bővült és 2018-ban elérte a 8500 milliárd forintot. Az ágazat exporthányada 90 százalék feletti, az itt előállított autóipari termékek a világpiacokon is versenyképesek.

Rovatok