Index Vakbarát Hírportál

2-3 hét lesz, mire visszaáll a szaúdi olajkitermelés a támadás előtti ütemre

2019. szeptember 17., kedd 18:40 | aznap frissítve

Szaúd-Arábia igyekszik megnyugtatni a piacokat a szaúdi Aramco létesítményei ellen elkövetett dróntámadás után (ami nem is teljesen biztos, hogy dróntámadás volt). A Reuters azt írja, a királyságból nekik nyilatkozó források jelenleg azt állítják, már akár

szeptember végére visszaállhat a korábbi kitermelési ütem, 

vagyis a napi 10 millió hordó. A szaúdi energiaügyi miniszter kedd esti sajtótájékoztatója szerint pedig ha a kitermelés nem is, de Szaúd-Arábia olajkibocsátása már kedden visszaállt a támadás előtti szintre, mert az ország elkezdett a felhalmozott készleteiből eladni. Az elmúlt napokban jól haladtak a helyreállítási munkálatok is, a támadás következtében kiesett napi 5,7 millió hordóból mostanra visszahoztak napi 2 millió hordót, mondta Armin Nasser, az Aramco vezetője. 

Korábban az Aramcótól kiszivárgott információk alapján úgy tűnt, akár hónapokba is beletelhet, mire sikerül elhárítani a károkat és visszaállni a szokásos kitermelési ütemre. A kedden érkezett, pozitívabb hírek hatására a Brent olaj ára jelentősen, közel 5 százalékkal esett, bár azóta némileg visszakapaszkodott, és 18 órakor ismét 66 dollár felett járt. 

A Reuters beszámolója szerint Szaúd-Arábia már most közel jár hozzá, hogy elérje a korábbi napi kitermelés 70 százalékát. Az eldurvuló szaúdi-iráni-amerikai konfliktusról és ennek várható hatásairól az olajárra itt olvashat bővebben.

(Borítókép: Drón támadás az Aramco létesítményei ellen  Szaúd-Arábiában 2019. szeptember 14-én. Fotó: Hamad I Mohammed / Reuters)

Rovatok