Index Vakbarát Hírportál

Az átadás után egy nappal már fel is bontották a burkolatot a 47 milliós cserkeszőlői parkolóban

2019. szeptember 18., szerda 17:09 | négy éve frissítve

Kedden számoltunk be róla, hogy Cserkeszőlőn pofás kis kampányeseményt kanyarított egy 56 férőhelyes parkoló átadásából a helyi politikai vezetés. Az "innovatív parkoló" elkészültét a község megünnepelte, ahogy azt illik: volt szalagátvágás, kivezényelt iskolások, beszélt Boldog István, a választókerület fideszes országgyűlési képviselője, a megyei közgyűlés alelnöke és a polgármester, Szokolai Lajos is.

Idáig csak a szokásos, szerdán azonban egy helyben lakó olvasónktól azt az információt kaptuk, hogy a nagy csinnadrattával átadott, 47,1 millió forintért (37,1 millió forint költségvetési, 10 millió forint uniós támogatás) kivitelezett parkolóban

már az átadás másnapján (!) fel is bontották a térköveket,

a képek tanúsága szerint legalább egy helyen. Hogy miért? Olvasónk beszámolója szerint Cserkeszőlőn optikai kábelhálózatot fektetnek, és ahogy fogalmazott, "nem sikerült az önkormányzatnál illetékes műszaki előadónak a két kivitelezést úgy összehangolni, hogy egyik a másikat ne akadályozza, vagy az egyik miatt a másikat ne kelljen felbontani".

A parkoló jelen állapotában kétségkívül a projektleírásnak megfelelően innovatív, egy ponton így fest:

Hogy megtudjuk, miért nem hangolták össze a beruházásokat, mennyibe kerül ez a manőver az önkormányzatnak, és egyáltalán miben állna a parkoló innovatív mivolta, kapcsolatba léptünk Cserkeszőlő polgármesteri hivatalával. Telefonon csak a hivatali asszisztenssel sikerült beszélnünk, aki nem adta meg a jegyző vagy az alpolgármester telefonszámát, így kérdéseinket elküldtük az önkormányzat központi címére. Azt az ígéretet kaptuk, hogy a téma ismeretében megkérdezik az alpolgármestert, nyilatkozna-e a nekünk, de visszajelzést cikkünk megjelenéséig nem kaptunk. 

Frissítés: Cserkeszőlő önkormányzata megkeresésünk után egy nappal reagált a kérdéseinkre, az alábbiakban közöljük a válaszuk lényegi állításait. 

A Magyar Telekom Zrt. telekommunikációs optikai gerinchálózat lefektetését irányozta elő Cserkeszőlőben, az önkormányzat tulajdonosként a tervek megvalósításához hozzájárult. A kivitelező a munkálatokat saját ütemterve alapján végzi, hasonlóképpen a parkoló építésével megbízott vállalkozás is. A Telekom által megbízott vállalkozás a munkaterületet 2019. augusztus 5-én vette át, ekkor az Ady Endre utcai gépjármű parkoló építése már közel egy hónapja tartott, a munkafolyamatok többségét már elvégezték. Mint írják,

az Önkormányzat törekszik arra, hogy a beruházások összehangolása révén minél kevesebb esetben forduljon elő, hogy a kivitelezések összetorlódjanak, de ez nem minden esetben biztosítható 100 százalékban.

A válasz szerint a Telekom által megbízott kivitelező cég a vezetékek kiépítését követően a teljes érintett nyomvonalon az eredeti állapotnak megfelelően valamennyi burkolatot és zöldfelületet helyreállít, melyet az önkormányzat maga is ellenőrzi fog a munkálatok befejezését követően.

Az önkormányzat reakciójából kiderül az is, miért nevezhető innovatívnak a parkoló szerintük: "Mivel a felhívásban az esélyegyenlőség és környezetvédelmi szempontok érvényesítésével kapcsolatos elvárások között szerepel a megújuló erőforrásokra épülő fejlesztés is, ezért napelemes világítótestek felszerelését is vállaltuk, amely túlmutat az eredeti követelményeken."

Rovatok