Index Vakbarát Hírportál

A Mészárossal üzletelő MET járt jól a gáztartalék feltöltésével

2019. szeptember 23., hétfő 08:56

A Mészáros Lőrinccel összeállt MET-től vásárolta meg az ország megnövelt biztonsági gázkészleteit a Magyar Szénhidrogén-készletező Szövetség (MSZKSZ) – írja a Népszava.

A lap emlékeztet, hogy az Orbán-kormány eddig hol így, hol úgy viszonyult az ország biztonsági gázkészletezéséhez. A 2006-os orosz gázstop idején még a Gyurcsány-kormányban fogant meg, hogy 1,2 milliárd köbméter gázt vésztartalékként tározókban tartson az ország, később az Orbán-kabinet azonban fokozatosan csökkenteni kezdte a kötelező mérték szintjét, ami 2013-ban 615 millió köbméteren érte el a mélypontját. A 2019-es fűtési szezonnak azonban már teletöltött gáztárolókkal vág neki az ország. A legfrissebben regisztrált készletszint 6,139 milliárd köbméter, amely közel 97 százalékos töltöttséget jelent a 6,33 milliárd köbméteres kapacitást tekintve.

A kormány néhány éve már nem látja biztosítottnak az Ukrajnán keresztüli gázszállítást. Hivatalos indokul azt hozták fel, hogy az oroszok mindmáig nem kötötték újra a gázuk Európába szállításáról szóló, ez év végén lejáró szerződésüket Ukrajnával.

A tartalékkezelésért felelős MSZKSZ vonatkozó közleménye szerint a szervezetnek ebben a helyzetben nem volt más lehetősége, csak az 1,9 milliárd köbméteres algyői gáztároló 700 millió köbméteres kereskedelmi készleteinek tulajdonosaitól ajánlatot kérni 250 millió köbméter eladására, pontosabban biztonságivá minősítésére. A tájékoztatás szerint az állami NKM Nemzeti Közművek mellett ismét csak a MET került képbe. Az NKM ugyanakkor, arra hivatkozva, hogy készletei a lakossági ellátáshoz szükségesek, elzárkózott. Így maradt a MET, amely a 250 millió köbméteres mennyiséggel, illetve annak tárolójával szállt be.

Az árat nem közölték. A MET-től is csupán annyit üzentek a Népszavának, hogy üzleti adatokat nem hozhatnak nyilvánosságra.

Rovatok