Index Vakbarát Hírportál

Gyárakat zár be és több ezer embert bocsát el a Continental

2019. szeptember 25., szerda 17:38 | aznap frissítve

A globális autógyártás lassulása miatt a következő tíz évben több ezer embert bocsát el és gyárakat zár be a német Continental járműalkatrész-beszállító és technológiai konszern, írja az MTI.

A nagyjából 1,1 milliárd euró költségvonzatú program jelentős részét 2019 és 2022 között hajtják végre, közölte a hannoveri székhelyű vállalat a felügyelőbizottság ülése után. A Continental bezárja két németországi üzemét, valamint Olaszországban, Malajziában és az Egyesült Államokban működő gyárait. A két német, két amerikai, valamint egy olasz és egy malajziai gyárban mintegy háromezer ember dolgozik.

A Continental azt nem közölte, hogy hány munkahelyet szüntet meg, de úgy becsüli, hogy a szerte a világban alkalmazott 244 ezer munkavállalójából húszezret érint majd, hogy leépítenek vagy új munkahelyeket teremtenek, illetve eladják vagy áthelyezik a konszern egyes részegységeit.

A Continental arra számít, hogy 2023-tól kezdve évi 500 millió eurót takarít meg a költségcsökkentési programmal. 

Az idei első fél évben jelentősen, közel 42 százalékkal esett vissza a Continental AG nyeresége: a június végén záródott hat hónapban az adózott eredménye 1 milliárd 82 millió euróra csökkent az egy évvel korábbi 1 milliárd 587 millió euróról, miközben értékesítési árbevétele 0,3 százalékkal 22 milliárd 310 millió euróra mérséklődött.

A Continental Magyarországon hét gyárral, egy gumiabroncs kereskedelmi képviselettel, egy logisztikai központtal, valamint egy mesterséges intelligencia fejlesztő központtal van jelen, és a bérelt munkaerővel együtt több mint 8 ezer munkavállalót foglalkoztat. A német konszern az elmúlt évtizedben mintegy 500 millió eurót fektetett be Magyarországon. A veszprémi gyárat nemrég riportban mutatta be az Index.  

Az autógyártás lassulása több beszállítót is arra kényszerített az utóbbi hónapokban, hogy profitfigyelmeztetést adjanak ki. Leépítéseket hajt végre a Bosch is, de ezt a vállalat magyarországi egységei átképzéssel és átcsoportosítással úszhatják meg.  

Rovatok