Index Vakbarát Hírportál

Az ország legsikeresebb pénzügyese lesz Matolcsy alelnöke

2019. szeptember 30., hétfő 16:25

Windisch László jegybanki mandátuma október elsején lejár, a sokat kritizált alelnök pedig nem folytatja a jegybanki pályafutását. 

Windisch László alelnökségének legnagyobb kihívása, a 2015-ös brókercsődhullám (Buda-Cash, Hungária, Quaestor) volt. A hazai felügyelést ekkor sok kritika is érte azért, hogy a súlyos csalások sokáig feltáratlanok maradtak a jegybanki ellenőrzés dacára, az MNB aktuális vezetése folyamatosan azzal érvelt, hogy a másfél évtizede folytatott visszaéléseket éppen a felügyelet új módszerei leplezték le. Itt olvashat bővebben arról a dilemmáról is, hogy bűnrészes vagy csak trehány volt a felügyelet ezeknél az ügyeknél. 

Utódja minden jel szerint Kandrács Csaba lesz, aki szédületes közgazdász karriert tudhat magának. Rogán Antal belvárosi pénzügyi osztályvezetője meglepően fiatalon, már 32 évesen tagja lett a Monetáris Tanácsnak, jelenleg ő az MNB pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója, itt olvashat a pályájáról bővebben. Annyiban közös a szintén jogász Windisch Lászlóval a karrierútjuk, hogy egyikük sem tanult túl sok közgazdaságtant,  ennek ellenére kiugróan sikeresek ezen a pályán. 

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága most meghallgatta az alelnökjelöltet, és a Bánki Erik vezette testület alkalmasnak is ítélte. 

Kandrács Csaba az MTI szerint a meghallgatáson elmondta, hogy 2013 őszétől, amikor is az MNB különböző területein tevékenykedett, figyelemmel kísérte a jegybankban folyó munkát, számos programban maga is részt vett. Ezek közül különösen sikeresnek mondta az alapkamat csökkentését, az MNB által elindított önfinanszírozási programtól kezdve a különböző jegybanki programokat.

Rovatok