Index Vakbarát Hírportál

A Keserű Méz névadója nyerte a sör körüli jogvitát

2019. október 4., péntek 16:14

Lezárult az egyik első ismert magyar kézműves sörmárka, a Keserű Méz márkanevével kapcsolatos jogvita, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a sör receptjét kitaláló és főző Gyenge Zsolt és a márkanévvel előálló, a sört népszerűsítő és a nevet végül levédető Bart Dániel vitájában utóbbinak adott igazat. 

Ahogy arról egy éve írtunk, a sörblogger Bart és a sörfőző Gyenge évekig együttműködtek, Bart a sör terjesztéséért és arculatáért felelt, Gyenge pedig főzött a Fóti Sörfőzdében. A kapcsolat viszont idővel megromlott, és mivel az együttműködés papírok nélkül, szóbeli megállapodás alapján történt, vita lett belőle, hogy kinek mi jár a szakítás után. 

Miután Bart levédette a Keserű Méz nevet és a sör dobozán lévő rajzot is, Gyenge azt kérte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalától, hogy töröljék Bart védjegyét, mert Bart rosszhiszeműen védette le az ő sörének márkanevét, és mivel a sör kétséget kizáróan az övé, a márkanevet pedig szerinte nem lehet elválasztani a terméktől, amit jelöl, ezért a névnek is hozzá kellene tartoznia, vagyis Bart védjegyét törölni kellene. Bart viszont úgy tartja, hogy ő állt elő a márkanévvel, ennek szellemi tulajdonát pedig el kell választani a sör gyártásától és forgalmazásától.

A hivatal pedig Bartnak adott igazat, arra hivatkozva, hogy nem találja rosszhiszeműnek a márkanév levédetését, mivel Bart és Gyenge a márkanév bejelentésének idejében még üzleti kapcsolatban álltak egymással, és semmi nem utal arra, hogy Bart annak tudatában nyújtotta volna be a Keserű Méz színes ábrás megjelölésére vonatkozó bejelentését, hogy az nem hozzá, hanem máshoz kötődik. 

Rovatok