Index Vakbarát Hírportál

Napi.hu: Több száz vidéki postát zárnának be az önkormányzati választások után

2019. október 5., szombat 15:57

Az önkormányzati választások után mintegy 300 falusi kispostát zárhatnak be országszerte – értesült a Napi.hu több szakszervezeti forrásból. A Békés megyei Kisdombegyházán a dolgozókkal már közölték, hogy október 17-én nyit ki utoljára a helyi posta, 18-án pedig már pakolnak.  Az indoklás az, hogy kihasználatlanok a kapacitások, ezért racionalizálni kell.

A KSH adatai szerint 2018 végén 2437 volt a postai szolgáltatóhelyek száma, alvállalkozók további 245 hivatalt üzemeltettek, míg mobilpostai szolgáltatással 1136 település rendelkezett. A statisztikákból az is kiderül: 2010-ben csak 2031 darab saját üzemeltetésű postai szolgáltatóhelye volt a Magyar Postának, ellenben még 714 alvállalkozó látott ebben üzletet. Azóta folyamatosan emelkedett a saját fenntartású, és csökkent az alvállalkozói posták száma, míg a mobilpostai szolgáltatás gyakorlatilag stagnált. Ugyanakkor a posták bezárását már legalább 2016 óta tervezi a kormány.

A hivatalok bezárása a munkaerőhiánnyal is összefügghet. A cég létszámhiánnyal küzd az állami cég, legalább 300 embert azonnal fel tudna venni, de a betöltetlen állások a nagyobb településeken vannak. A kisposták bezárása után lehet arra számítani, hogy a dolgozók egy részét a cégen belül tartanák, csak másik telephelyen.

A Posta cáfol

Cikkünk megjelenése után a Magyar Posta közleményt küldött a szerkesztőségünknek, ezt közöljük.

A napi.hu-tól átvett eredeti cikk nem megalapozott, annak fő kijelentését az eredeti cikk szerzője sem tudja igazolni, bizonyítani. A megjelenést követően a napi.hu-nak is elküldtük helyreigazítási kérelmünket. A cikk már címében is félrevezető, az állításokra semmilyen bizonyítéka nincs a szerzőnek. A kijelentését egy 3 évvel ezelőtt elhangzott mondatra alapozza, melyet a kettővel (sic!) ezelőtti vezérigazgató tett, aki egyébként 2017-ben távozott a Postától.

A cikkben említett kisdombegyházi postát valóban kénytelen bezárni a Magyar Posta, mert az önkormányzat szeptember közepén felmondta az ingatlan bérleti szerződését, onnan október 21-ig ki kell költözni. Ezért a Magyar Posta október 21-től mobilpostai járatot fog működtetni Kisdombegyházán, úgy ahogy azt más hasonló nagyságú településeken is teszi.

Az Önök által átvett cikk is felsorolja, hogy a Posta milyen problémákkal, elsősorban munkaerőhiánnyal küzd. Ezt a Posta sosem cáfolta. A létszámhiány ugyanakkor a dolgozói létszám egyszázaléka körüli mértékű, amely nem kiemelkedő a magyar gazdasági szereplők között. Hozzátesszük, hogy ahol hiányzik a postás, az probléma számunkra is, és minden erőnkkel azon vagyunk, hogy a küldemények az esetleges nehézségek ellenére is mindenkihez időben megérkezzenek. Leszögezzük, hogy a Magyar Posta minden tekintetben betartja a rá vonatkozó jogszabályokat. Az Egyetemes Postai Közszolgáltatási Szerződés szerinti előírásokat pedig nem csupán betartja, hanem több tekintetben felülteljesíti.

Privatizálják a postai vagyont

A Napi.hu cikke is megjegyezte, hogy világszerte csökken a hagyományos postai szolgáltatások iránt az igény, és az olyan egyetemes szolgáltatónak, mint az állami Magyar Posta nincs lehetősége arra, hogy a kereslethez rugalmasan igazítsa a hálózatát, a nyitva tartását, az árait, vagyis a szolgáltatásnyújtás paramétereit.

A nemzetközi trend az, hogy a postahivatalok a hagyományos levélforgalom háttérbe szorulásával a pénzügyi szolgáltatások felé mozdulnak el, Magyarországon is volt erre törekvés, a posta értékpapírokkal kezdett kereskedni, de ez a Posta által kezelt, 226 milliárdos vagyon idén ősszel egy magánbankhoz kerül, a kormányközeli Vida József Magyar Takarékszövetkezeti Bankjához.

Ezen felül a Magyar Posta az ingatlanvagyonát is igyekszik privatizálni. A debreceni és a balatonalmádi üdülőjén kívül az összes többi üdülőjét eladná szerte az országban. Az üdülők többsége lerobbant állapotban van, de az elhelyezkedésük alapján nem lehet kizárni, hogy egy-két befektető lát majd fantáziát az megvásárlásukban.

(Borítókép: A postahivatal épülete Monostorapáti főutcáján, 2010. szeptember 24-én. Fotó: MTI / Bizományosi: Nagy Zoltán)

Rovatok