Index Vakbarát Hírportál

G20: Szerény növekedést várnak a pénzügyi vezetők

2019. október 19., szombat 21:30

A globális pénzügyi vezetők egyetértenek abban, hogy a növekedés lelassult, de továbbra is reménykednek egy jövő évi szerény növekedésben, feltéve, ha nem súlyosbodnak a kereskedelmi és geopolitikai feszültségek.

Az MTI beszámolója szerint ez derült ki a világ 19 legfejlettebb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő országcsoport (G20) pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek washingtoni tanácskozásán.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank képviselői arra kérték a tagországait, hogy keressenek megoldást az egyre nagyobb kereskedelmi, klímavédelmi és egyéb nézeteltérésekre, mert szerintük ez azzal fenyeget, hogy a mostaninál is nagyobb lesz a globális lassulás.

Aszo Taro japán pénzügyminiszter, a G20-ak soros elnöke azt mondta:

Széles egyetértés van abban, hogy a globális gazdasági növekedés folytatódik, de üteme gyenge marad.

A G20-csoport úgy ítéli meg, hogy a kereskedelmi háborúk és a geopolitikai feszültségek hatására a kockázatok nagyok, mégis arra számítanak, hogy jövőre újra erőre kap a növekedés.

Az IMF úgy számol, hogy a globális gazdaság idén csupán 3 százalékkal nő, ami a legkisebb adat az elmúlt tíz évből. Ennek oka, hogy a világ 90 százalékán az idén lassult a növekedés. Jövőre 3,4 százalékos növekedéssel számolnak, ami még mindig alatta van a 2018-ban elért 3,6 százalékos globális növekedésnek.

A kereskedelmi feszültségek hatása már meglátszik az üzleti bizalmon és a befektetéseken.

- állapította meg Krisztalina Georgieva, az IMF ügyvezető igazgatója a pénteki tanácskozás megnyitó beszédében.

David Malpass, a Világbank elnöke arról beszélt: 

a globális lassulás akadályozza az intézmény azon erőfeszítését, hogy segíteni tudjon a világ súlyos szegénységben élő 700 millió lakosán, különösen azokban az országokban, amelyek vezetésének regionális konfliktus okozta menekültáradattal kell megküzdenie.

Az IMF és a Világbank őszi tanácskozásain várhatóan többször szó esik majd a kereskedelmi konfliktusokról. Ezeket a vitákat jórészt Donald Trump amerikai elnök törekvései váltják ki, amelyek szerint csökkenteni kell az Egyesült Államok kereskedelmi mérlegének hiányát más országokkal szemben, és növelni kell az amerikai gyáripari állások számát. Az amerikai-kínai kereskedelmi háború hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen.

De nemcsak az amerikai-kínai kereskedelmi háború növeli a bizonytalanságot, hiszen az Egyesült Államok kormányzata 10, illetve 25 százalékos büntetővámot vet ki 7,5 milliárd dollár értékű európai termékre is.

Bruno Le Maire francia kereskedelmi miniszter erre reagálva azt mondta: súlyos következményei lehetnek a büntetővámoknak, „az EU kész megtorló intézkedéseket tenni”, de hozzátette: az unió kész tárgyalni a büntetővámok elkerüléséről. Trump azonban eddig nem sok hajlandóságot mutatott erre.

Rovatok