Index Vakbarát Hírportál

Jövő márciustól közvetlen járattal utazhatunk Zaporizzsjába

2019. október 22., kedd 13:24 | aznap frissítve

A kelet-ukrajnai városba a Wizzair rendszeresít járatot. A járattal Dnyipropetrovszk és a horticjai kozák parasztházak is végre könnyen elérhetők.

A 2020. március 29-én induló járatokra október 23-tól már foglalhatók jegyek. Zaporizzsja lesz a Wizz Air hálózatának 152. célállomása, Ukrajnában pedig az ötödik város, ahová közvetlenül el lehet jutni Budapestről. 

A kelet-ukrajnai Zaporizzsja vélhetően inkább a gazdasági kapcsolatok miatt lehet fontos desztináció. A város közelében található a zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobb atomerőműve, illetve a Dnyeper vízi erőmű, de Jelentős a környék vegyipara, fém- és alumíniumgyártása, valamint a gépipara, például a repülőgép-hajtóműveket és erőművi gázturbinákat előállító legendás Motor Szics, amely még ma is 27 ezer embert alkalmaz, valamint a AvtoZAZ (UkrAvto) autógyártó.

A városából kiindulva könnyen elérhető a szomszédos, milliós lakosságú metropolisz, Dnyipropetrovszk, itt játszik Ukrajna harmadik legjobb focicsapata (az első kettő az FK Sahtar Doneck és az FK Dinamo Kijiv), ugyanakkor, aki egy jó nemzetközi focimeccs miatt váltana jegyet a járatra, még érdeklődjön, mert a kelet-ukrajnai helyzet miatt az FK Dnyipro legutóbb Kijivben játszotta a meccseit.

A repülőtértől mindenesetre nincsenek messze az Azovi-tenger üdülőhelyei. Zaporizzsja legfőbb, rossz nyelvek szerint egyetlen, látnivalója a Dnyeper folyón található legnagyobb sziget, a Horticja, ahol a város kozák múltját megidéző parasztházak és erődítmények találhatók egy nemzeti parkban, illetve az azon felépített múzeumban.

Az új járaton már 2020-ban csaknem 8 ezren utazhatnak, éves kapacitása pedig 50 ezer utas lesz a két város között.

Rovatok