Index Vakbarát Hírportál

A bukarestiek vásárlóereje nagyobb, mint a budapestieké

2019. október 24., csütörtök 16:08 | aznap frissítve

A GFk nemzetközi piackutató intézet elemzése szerint a magyar fővárost lehagyta Románia fővárosa a vásárlóerő tekintetében. Teljes, országos viszonylatban Magyarországon gazdagabbak az emberek.

A jelentés szerint a régióban a budapestieknek van a legkevesebb elkölthető pénze:

Általánosságban egyébként 3,5 százalékkal nőtt a vásárlóerő értéke EU-s szinten. A tagországok rangsorát Lichtenstein (67.550), Svájc (42.067) és Luxemburg vezeti, Németország (23.779) a nyolcadik, az EU-s átlag 14.739 euró évente, Ukrajna a sereghajtó 1.830 euróval.

A jelentésből azonban már az is kiderül, hogy Romániában nagyobbak a települések közötti egyenlőtlenségek. Bukarest vásárlóereje sokkal nagyobb mértékben kiemelkedik az országos viszonylatban, mint a magyar főváros az ország többi részéhez képest. Az első két helyen álló területi egység között Magyarországon mindössze 13 százalékpont a különbség, Romániában viszont 49 százalékpont.

Megyei összevetéseket nézve az Mfor arra hívja fel a figyelmet, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyével a határon túl Szatmár megye határos, ahol a helyiek jobban élnek, mint idehaza a szabolcsiak. A határ túloldalán a vásárlóerő az országos átlag 88-96 százalékának felel meg, szemben a magyar 78 százalékkal. Ráadásul ez egyben arra is következtetni enged, hogy a határ túloldalán az ottani viszonyokhoz képest jobban élnek, mint a határ innenső oldalán magyar viszonylatban.

Rovatok