Index Vakbarát Hírportál

A debreceni baromfipápa cége etet Vietnámban

2019. október 24., csütörtök 15:46

Nagy István agrárminiszter és Nguyen Xuan Cuong Vietnám mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztere is ott volt a Master Good Kft. Thanh Hoa tartománybeli baromfifeldolgozó üzemének átadó ünnepségén, írja az Agrárminisztérium  közleménye.

A baromfitenyésztéssel és -keltetéssel foglalkozó kisvárdai vállalat vietnami üzemét mindössze egy év alatt húzták fel, 12 millió euró értékben jött létre, melynek nagy részét, 60 százalékát magyar gép- és technológiagyártók biztosították. A tervek szerint évi 8 millió baromfit nevelnek és dolgoznak majd fel a csütörtökön átadott üzemben, ez Nagy szerint minőségi fordulópontot jelent majd az ország mezőgazdaságában.

A mezőgazdasági tárca közleménye szerint a vietnámi és a magyar fél a találkozón az éghajlatváltozás országokat érintő hatásairól, a vízgazdálkodásról, illetve az oktatási, kutatási területen történő együttműködésről is egyeztetettek, és persze legfőképp az agrárium további területei és azok fejlesztésének lehetséges irányairól beszéltek.

A baromfihús feldolgozásával foglalkozó Master Good alapítója, a némiképp megtévesztő vezetéknevű Bárány László, debreceni üzletember – egyben a Baromfi Termék Tanács tiszteletbeli elnöke –, a cégével sorra nyeri az egyedi kormánydöntéssel megítélt állami támogatásokat. A Hvg összeállítása szerint 2015-ben 438 millió 639 ezer 50 forintot kaptak, 2016-ban 3,56 milliárd forintot, legutóbb pedig 3,4 milliárd vissza nem térítendő, beruházási támogatást ítéltek meg nekik bővítésre, új munkahelyekre.

Rovatok