Index Vakbarát Hírportál

Afrikai csalók verték át a CIG biztosítót, az MNB azonnali tiltást írt ki

2019. október 24., csütörtök 09:49

Azonnali hatállyal megtiltotta a kezesség és garancia ágazatba tartozó új biztosítási szerződések megkötését a CIG Pannónia biztosítójának a Magyar Nemzeti Bank. A lépés oka, hogy a  CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító (EMABIT) olasz határon átnyúló tevékenységén olyan károkat szenvedett el, ami tőkeemelést tesz szükségessé. A felfüggesztés a vizsgálatot lezáró döntés meghozataláig, de legfeljebb egy évig marad érvényben.

Az ok: egy afrikai viszontbiztosító hamis viszontbiztosításokat kötött a céggel, és októberben  egy több mint 3 milliárd forintos kezesi biztosításra vonatkozó lehívás is érkezett a társasághoz.

Az MNB intézkedéseket sürget

Az MNB egyúttal kötelezte a CIG EMABIT Biztosítót, hogy haladéktalanul hozzon intézkedéseket biztosítási tevékenységének körültekintő és megbízható, saját pénzügyi helyzetét nem veszélyeztető, megerősített kockázatkezeléssel és kontrollokkal ellátott művelése érdekében.

A vonatkozó olaszországi állomány esetleges további gyarapodása emellett veszélyeztetné az érintett (jelenlegi és esetleges jövőbeni) szerződők, biztosítottak és kedvezményezettek gazdasági érdekeit. Az ügyfélérdekek mellett a biztosítási piac stabilitása is az intézkedés meghozatalát követelte meg a jegybank közleménye szerint.

Rovatok