Index Vakbarát Hírportál

Az ÁSZ súlyos szabálytalanságokat talált a ferencvárosi vagyonkezelő cégnél

2019. október 24., csütörtök 16:36 | aznap frissítve

Az Állami Számvevőszék megvizsgálta a ferencvárosi önkormányzat vagyonkezelő cégének 2015 és 2017 közötti működését, az eredmény szerint a vagyongazdálkodás nem volt szabályszerű – derül ki a 444 által észrevett jelentésből (pdf), amit október 21-én publikált az ÁSZ. 

A jelentés összegzése kimondja, hogy a  Ferencvárosi Vagyonkezelő és Városfejlesztő Zrt. "vagyongazdálkodási tevékenysége nem volt szabályszerű, így nem volt biztosított a vagyon megóvása". Hogy miért? Először is, a céget birtokoló

önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása nem volt szabályszerű, a jogszabályi előírás ellenére a Képviselő-testület nem alkotta meg a Társaság javadalmazással összefüggő szabályzatát.

Az ÁSZ-vizsgálat megállapította, hogy a vagyongazdálkodással például az volt a probléma, hogy a cég a 2015-2017. évekre vonatkozóan nem készített leltárt, amely tételesen és ellenőrizhető módon tartalmazta a meglévő eszközeit és forrásait, mennyiségben és értékben. Ezzel megsértették a Számv. tv. 15. § (3) bekezdésében leírt valódiság elvét, így a cég elszámoltathatósága és a nemzeti vagyon megóvása nem volt biztosított. További problémaként regisztrálta a számvevőszék, hogy a 

FEV. IX. Zrt.-nek a vizsgált időszakban nem volt a képviselő-testület által jóváhagyott éves beszámolója.

Az ÁSZ azt javasolja a kerületnek (azon túl, hogy a feltárt konkrét hiányosságokat pótolja a cég), hogy a polgármester „kezdeményezze a Társaságnál a leltárral és a leltározással kapcsolatban feltárt szabálytalanságok tekintetében a felelősség tisztázását és szükség szerint intézkedjen a felelősség érvényesítéséről.” A kerület eddigi polgármestere Bácskai János (Fodesz-KDNP) volt, az október 13-i választáson azonban kikapott az ellenzéki összefogás független jelöltjétől, Baranyi Krisztinától, így ez a feladat már rá vár. A kerületben egyébként az eredmény megtámadása miatt csak csütörtökön történt meg (nem túl kellemes hangulatban) az átadás-átvétel. 

Rovatok