Index Vakbarát Hírportál

A brit szupergazdagok azonnal lelépnek az országból, ha a baloldal nyer

2019. november 2., szombat 17:50

"Perceken belül" elviszik a pénzüket Nagy-Britanniából a szupergazdagok, ha a baloldali Jeremy Corbyn nyeri meg a decemberi választást, írja a Guardian. A Munkáspárt vezetője már többször bejelentette, hogy ha ő alakít kormányt, akkor megadóztatja a legnagyobb vagyonokat.

A lapnak az Egyesült Királyság leggazdagabb családjainak ügyvédei és könyvelői mondták el, hogy rengeteg telefont kapnak mostanában a milliomos és milliárdos ügyfeleiktől, akik amiatt pánikolnak, hogy mi lesz, ha a baloldal nyeri a választást - annak ellenére, hogy egyelőre erre elég kevés az esély.

Az ügyvédektől abban kértek tanácsot, hogyan menekítsék ki a pénzüket az országból, például offshore cégekbe. De felmerült az is, hogy a vagyonuk egy részét a gyerekeknek ajándékozzák még a választás előtt, hogy ezzel bújjanak ki a tervezett vagyonadó alól.

A Munkáspárt miniszterelnök-jelöltje új adót vetne ki minden 125 ezer font (47,5 millió forint) FELETTI ÖRÖKSÉGRE.

A gazdagok számára a brexitnél is komolyabb kockázatot jelentene egy baloldali kormányfő. Az egyik, lapnak megszólaló pénzügyi tanácsadó azt mondta, többen már előre úgy alakítják át a céghálójukat, hogy az értékeiket a választási eredmény után akár perceken belül más országokba helyezik át. "Sok esetben csak az aláírás hiányzik egy-egy ilyen szerződésről" – mondta a lapnak Geoffrey Todd, a Boddle Hatfild jogászcég képviselője.

Az új választás miatt kialakult helyzetet ebben a podcastban elemeztük.

Rovatok