Index Vakbarát Hírportál

Megint sztrájk lesz a Lufthansánál a hét végén

2019. november 4., hétfő 16:09

Az UFO, a német légiutas-kísérők szakszervezete új sztrájkot hirdetett, ezúttal november 7-én és 8-án szeretnék megbénítani a céget, azaz csütörtökön és pénteken, összesen 48 órára. Az MTI szerint minden Németországból induló Lufthansa járatra vonatkozna, de a szakszervezet szerint kiterjeszthetik a Lufthansa-csoport németországi leányvállalataira, a Germanwings-re, a Eurowings-re, a Cityline-ra és a SunExpress-re is.

Októberben már sztrájkoltak egyébként némileg több pénzért, arról itt olvashat. Akkor a  19 órás sztrájk miatt több mint száz járatot kellett törölni. A szakszervezet közleménye szerint cég vezetése továbbra sem hajlandó az új tárgyalásokra, és a megkereséseikre sem reagálnak.

A Lufthansa viszont azt közölte, hogy elítéli a sztrájkfelhívást és igyekszik jogi eszközökkel megakadályozni az akciót. Dolgoznak egy rendkívüli menetrenden is, arra az esetre, ha a légikísérők mégis meg tudják csinálni a sztrájkot.

A Lufthansa szerint a szakszervezet vezetése szabálytalanul került pozícióba, így a tevékenysége is szabályellenes. A társaság ezért nem ismeri el az UFO márciusi lépésének jogosságát, amellyel a szakszervezet felmondta a kollektív szerződést. Álláspontja szerint továbbra is érvényes a légiutas-kísérők munkájáról és javadalmazásáról szóló megállapodás.

Az UFO az utóbbi években több nagy sztrájkot szervezett a Lufthansa-csoportnál, 2015 novemberében például egy hétig nem dolgoztak, akkor emiatt 4700 járatot kellett törölni.

Rovatok