Index Vakbarát Hírportál

Megduplázza a bankadót Szlovákia

2019. november 6., szerda 18:42 | aznap frissítve

A jövő évtől tervezett kivezetés helyett megtartják a bankadót és megduplázzák annak mértékét Szlovákiában, írja az MTI. Az erről szóló törvénymódosítást szerdai ülésén hagyta jóvá a szlovák kormány.

Szlovákiában 2012-ben vezették be a bankadót, és a korábbi tervek annak megszüntetésével számoltak 2020-tól. A jelenleg hatályos szabályozás szerint Szlovákiában a banki intézmények passzívumaik 0,2 százalékát kell befizessék bankadó formájában.

A kormány által most elfogadott törvénymódosítási javaslat szerint ennek az adónak a mértéke 2020-tól megduplázódik. Ez az adóemelés 144 millió euró tervezett többletbevételt juttat az államkasszába.

A bankadóra vonatkozó jogszabálynak az adó emelését célzó változtatásának kidolgozását a szlovák kormány koalíciós tanácsa kérte a pénzügyminisztériumtól. A szaktárca vezetője, Ladislav Kamenicky a tervezett változtatás kapcsán a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökségnek azt mondta: számára az az elsődleges, hogy a jövő évi állami költségvetést úgy fogadják el, hogy a hiánycél ne lépje túl a GDP 0,49 százalékát. Ezt a célkitűzést azonban veszélybe sodorhatja szerinte több olyan jogszabály, amelyek még a jövő év februárjára kitűzött parlamenti választások előtt kerülnek a törvényhozás elé, s ő erre reagálva terjesztette elő a most elfogadott változtatást.

A jogszabály módosítását és a bankadó megemelését az elképzelés ismertté válása óta ellenzi a Szlovák Bankszövetség (SBA), amely szerint bár a szlovák bankszektor a legstabilabbak közé tartozik az Európai Unióban, járulékterhei viszont a legmagasabbak.

A szlovák bankszektor adózás utáni tiszta nyeresége 2018-ban közel 640 millió euró volt, az idei év első felében pedig 346 milliót tett ki, ami éves szinten 2 százalékos növekedést jelent.

Magyarországon évek óta van bankadó, a kulcsa 50 milliárdos mérlegfőösszegig 0,15 százalék, ennél több pénzt kezelő bankok esetében 0,21 százalék, pénzügyi vállalkozások, brókercégek esetében pedig a bevételek 6,5, illetve 5,6 százaléka. A jelentősége inkább szimbolikus, az államkassza szempontjából elhanyagolható tétel: a 2018-as költségvetésben 50,4 milliárdos bevételt várt a kormány a bankadótól.

Rovatok