Index Vakbarát Hírportál

Teljesen összeomlott a Takarékbank netbankja

2019. november 6., szerda 09:35

A Takarékbank közleménye szerint nem megy normálisan a pénzintézet netbankja. Itt egy link is hozzá, de fél tízkor már az se volt elérhető. 

Azt írták, hogy a csoportjukhoz tartozó 13 hitelintézet informatikai átállására nem sikerült rendesen felkészülniük. Amelyik ügyfelüknek elintéznivalója lenne, annak azt tanácsolják, hogy ne most akarja ezt csinálni, vagy menjen be a Takarékbank egyik fiókjába, azok még működnek. 

A bank szakértőinek az az álláspontja, hogy a bankszünnapok után túl sok ügyfelük akart bankolni, ettől pedig túlterhelődött a rendszerük. 

Olvasóink azt is jelezték, hogy a takarékbankos bankkártyájuk se működik. Így például volt, aki a benzinkúton került kellemetlenebb helyzetbe, más a fizetéséhez nem fér hozzá napok óta. Az információkért megadott telefonszámon is csak annyit lehet megtudni egy gépi hangtól, hogy rendszerproblémák léptek fel. Megkérdeztük a banktól, hogy hány embert érint a probléma, és mikorra oldódhat meg. Amint válaszolnak, közzétesszük.

Frissítés: Közben kijött egy közlemény banktól, amiben megdicsérik magukat, hogy mégiscsak jól sikerült az egyesülés, pontosabban  A Takarék Csoporthoz tartozó 13 hitelintézet cégjogi egyesülésével párhuzamosan sikeresen lezárult a fúziókat kísérő informatikai átállás" – írják.

Az ügyfelek számára számos előnnyel jár a takarékok egyesülése: a fejlesztési folyamat részeként, ütemezetten, egységesített, versenyképes termékeket vehetnek igénybe,

a közös, modern informatikai rendszer pedig egyszerűsíti és gyorsítja a kiszolgálást.

A Takarékbank szolgáltatásai a folyamat végén minden csatornán elérhetővé válnak: hagyományos ügyintézéssel, telefonon és interneten, illetve ezek személyre szabott kombinációjával, áll szintén a közleményben.

Vida József vezérigazgató pedig többek közt az innovatív banki gyakorlatukat dicsérte. Azaz „... az ország ötödik legnagyobb, univerzális hitelintézete jött létre, amely a korábbi takarékszövetkezetek értékeit ötvözi a korszerű, innovatív kereskedelmi banki gyakorlattal”.

Frissítés2: Érdekes hangvételű közleményt küldött a cég a kérdésünkre.

Szerencsére kicsit válaszoltak a kérdésünkre is, például az ügyfeleik többségének nem is kéne hibákat észlelnie, hiszen szerintük az ügyfeleik 90 százaléka gond nélkül használhatta a netes felületeiket. Emellett elszámolták magukat a várható forgalommal, de néhány óra múlvára ígérik, hogy kijavítják a hibákat. A Takarékbank netbankján egyébként nem sokkal délután egy előtt az van kiírva, hogy "átmeneti lassulás tapasztalható", és ha nem tud belépni, akkor próbálja meg máskor.

Alább egyébként a teljes közleményük:

"Nem felel meg a valóságnak az Index azon állítása, miszerint „a Takarékban rendszere teljesen összeomlott”. A rendszer használata közben egyes ügyfelek – az egyesülésben részt vett 13 hitelintézetből csupán a Takarék Kereskedelmi Bank volt ügyfeleinek egy része – valóban tapasztalhatnak átmeneti fennakadásokat. Ez az összes, közel 1,1 millió érintett ügyfélnek csupán töredéke, a Takarékbank új ügyfeleinek több mint 90 százaléka akadálytalanul tudja használni az internetes felületeket. Ezért az Index cikkében megfogalmazott állítás valótlan és félrevezető azzal együtt is, hogy a Takarékbank számára természetesen minden ügyfél zavartalan kiszolgálása kiemelt fontosságú. Nem felel meg a valóságnak az sem, hogy az ügyfelek bankkártyája nem működik, vagy hogy nem lehet velük fizetni. A valóság ezzel szemben az, hogy a volt Takarék Kereskedelmi Bank által kibocsátott kártyák esetében az ügyfelek valóban csak az október 31-ei záróegyenlegük erejéig tudják a kártyájukat használni, feltéve, hogy átestek az MNB által hónapok óta szorgalmazott átvilágításon.A Takarékbank szakemberei nagy erőkkel dolgoznak a fennakadások elhárításán, várhatóan néhány órán belül orvosolni fogják a hibákat.Nem felel meg a valóságnak az Index azon állítása sem, miszerint a Takarékbank azt írta volna: a Takarék Csoporthoz tartozó 13 hitelintézet informatikai átállására „nem sikerült felkészülniük rendesen”. Ilyen tartalmú közleményt a Takarékbank nem jelentetett meg. A Takarékbank csupán arra hívta fel ügyfelei figyelmét, hogy egy ilyen példátlan volumenű informatikai átállás kapcsán előfordulhatnak fennakadások. A Takarékbank egyébként valóban nagy erőkkel készült az átállást követő forgalomnövekedésre, de ilyen óriási volumenű leterheltséget a legpesszimistább prognózisok sem tartalmaztak. Takarékbank a fennakadást tapasztaló ügyfelek szíves türelmét és megértését kéri, amíg a szakemberek elhárítják a felmerült problémákat, és az új rendszer működése beáll a megszokott hétköznapi rutinra."

Rovatok