Index Vakbarát Hírportál

Szigoríthatja a katát a Pénzügyminisztérium - A PM cáfol

2019. november 7., csütörtök 14:25

Jelentősen megszigorítanák a százezreket érintő kata szabályait, hivatkozik Ruszin Zsolt posztjára  a 24.hu. Ruszin, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) elnöke azt állítja, hogy a szervezetük birtokába került  egy dokumentum, amit a Pénzügyminisztérium jövedelemadók és járulékok főosztályának vezetője írt alá, és ez a módosítási terv igen lényeges változtatásokat ír. 

A havi 50 ezer forintos befizetés nem változna, viszont:

Emellett az alábbiak közül az eddigi kettő helyett már legalább négy feltételnek kéne teljesülnie, hogy ne álljon fenn a leplezett munkaviszony vélelme:

Ruszin ezt 

a tisztuló, fehéredő magyar gazdasági élettel szembeni merényletként

értékeli. Emellett szerinte beetették az embereket, hasonlóan, mint 2006 után az evával. Úgy gondolja, hogy 

ha életbe lép a javaslat, annak hatásait törvényesen nem lehet majd kompenzálni, egyetlen könyvelő sem tud majd semmilyen épkézláb, legális megoldással előállni.

A lap megkereste a Pénzügyminisztériumot is, amely azonban egyelőre nem válaszolt.

Frissítés: Mi is megkérdeztük a Pénzügyminisztériumot, ők válaszként egy közleményt küldtek. Eszerint nem tervezik a kata "drágítását", csak több ellenőrzés jön, mert sokan kijátsszák a szabályokat. Pontosabban "az ágazati szereplők és ellenőrzési tapasztalatok a katát érintő visszaélésekre hívták fel a kormány figyelmét," ezért a NAV majd többet fog ellenőrizni.

Ezt nem fejtik ki sokkal jobban, ennyi mivel csak annyit tettek még hozzá ,hogy  "a kormány azért vezette be az alacsony adójú kisadózó vállalkozások tételes adóját 2013-ban, hogy a kisebb vállalkozásokat segítse. Az ágazati szereplők észrevételei szerint egyes nagyobb cégek kijátsszák a szabályokat, és visszaélésszerűen alkalmazzák a katát, vállalkozói státuszba kényszerítve az alkalmazottaikat. Ez hátrányt okoz a munkavállalóknak, ugyanis kisebb ellátásra szereznek jogosultságot, míg az őket illegálisan katásként alkalmazó nagyvállalat torzítja a piaci versenyt, és sérti a tisztességes szereplők érdekeit is.

Rovatok