Index Vakbarát Hírportál

Megváltoztatják a közbeszerzési törvényt az uniós óriásbüntetés után

2019. november 13., szerda 16:31

A keddi törvénycunamiban beadtak egy olyan módosítót is, ami alapvetően változtatja meg a közbeszerzések lebonyolításának és ellenőrzésének szabályait. A változtatások egy része bevallottan azt célozza, hogy ne fordulhasson elő még egyszer olyan gigabüntetés uniós pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzések terén, amilyet nemrég be kellett vállalnia a kormánynak a további folyósítás biztosítása érdekében – írja a Portfolio. Az új elemek között szerepel olyan, ami takarékosabb költést célozza, más elemek pedig a rendszerrel együtt járó adminisztratív terheket csökkentik. 

A kormány szeretné, ha élesen elválna egymástól az európai uniós pénzek, illetve a belföldi pénzek felhasználásával kapcsolatos szabályozás, ezt Gulyás Gergely már a múlt heti kormányinfón jelezte. A belföldi közbeszerzéses beruházásoknál a kormány elegendőnek tartja, hogy ha a közbeszerzési hatóság állít ki tanúsítványt, eddig viszont az lassította az eljárásokat, hogy a Miniszterelnökség és a Közbeszerzési Hatóság is ellenőrzött. 

Gulyás Gergely és Semjén Zsolt által jegyzett törvénymódosító indítvány indoklása szerint a közbeszerzési törvény módosításának célja az egyszerűsítés és gyorsítás, az adminisztratív terhek további csökkentése, a szabályosság növelése az uniós források pénzügyi korrekcióinak megelőzését és a kockázatuk csökkentését szolgáló szabályok útján, valamint a felelős közpénzfelhasználás garanciáinak erősítése. Ezekkel összefüggésben rengeteg technikai változtatást tartalmaz, de ezek mellett vannak fontos gyakorlati újdonságok is, amelyeket a Portfolio kiemelt:

Rovatok