Index Vakbarát Hírportál

Közvetlen gázszállításról tárgyalt Oroszország és Ukrajna

2019. november 20., szerda 18:58

A közvetlen gázszállítás felújításáról tárgyalt Oroszország és Ukrajna, írja az MTI. Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint évi 15 milliárd köbméter megvásárlásáról volt szó, amely nagyjából megfelel az orosz és az ukrán fél, valamint az Európai Unió részvételével folytatott legutóbbi konzultációk során felmerült mennyiségnek.

A miniszter ugyanakkor nem bocsátkozott találgatásokba a gáztárgyalások kilátásiról, arra hivatkozva, hogy 

Moszkva az ukrán fél hivatalos válaszát várja a Gazprom ajánlatára.

Korábban a TASZSZ orosz hírügynökség a háromoldalú tárgyalásokra rálátó forrására hivatkozva azt közölte, az Európai Bizottság azt javasolta Ukrajnának, hogy 2020-ban a költségcsökkentés érdekében térjen vissza a közvetlen, évi 15 milliárd köbméter földgáz vásárlására irányuló tárgyalásokhoz.

A Naftohaz ukrán gázvállalat ezt az értesülést cáfolta, és az állította, Brüsszeltől azt a tanácsot kapták, hogy hosszú távú szerződést kössenek nagy mennyiségről, ez felel meg ugyanis a felek gazdasági érdekeinek, és ez szavatolja az EU energiabiztonságát.

Novak korábban közölte, hogy a Gazprom hajlandó felújítani a 2015-ben Kijev által - a Krím elcsatolása ás a kelet-ukrajnai orosz beavatkozás miatt - leállított közvetlen gázszállítást, és készek rá, hogy 25 százalékkal csökkentsék az árat.

Jelenleg az Európai Unióba tartó orosz gázexport több mint egyharmada halad át Ukrajnán, ami évi mintegy 3 milliárd dollár bevételt jelent Kijevnek. 

Az év végén azonban lejár az orosz-ukrán tranzitszerződés.

Az orosz gázipari vállalat a megegyezés feltételeként szabta, hogy

A Gazpromnak egyébként 36 százalékos részesedése van az európai gázpiacon.

Rovatok