Index Vakbarát Hírportál

Kiszorítják a dílerek a legális kannabiszkereskedőket Kaliforniában

2019. november 26., kedd 22:06 | aznap frissítve

170 évvel a kaliforniai aranyláz után nagy ígéretet hordozott a kaliforniai zöldláz, de nem olyan egyszerű a helyzet, mint az a legalizálás idején volt. A legnagyobb fűpiacot hozták létre az államban, mégis a várakozásokat nem sikerült teljesíteni. Iparági szakértők szerint 6,5 milliárd dolláros piac nőhetett volna ki Kaliforniában, ehhez képest a legális piacon csupán 3,3 milliárd dollárt szívtak el.

Eközben a feketepiacon becslések szerint 8,7 milliárd értékben téptek be a kaliforniaiak.

CNN cikke szerint ez akkora veszteség a legális fűárusoknak, hogy már a kormányzónál is jelezték, hogy tenni kellene valamit a dílerek ellen, mert azok nem tűntek el a legalizálás után sem.

És versenyhátrányba kerülnek miattuk a legális termesztők és kereskedők, mert a feketézők nyilván adót sem fizetnek, ezzel pedig árelőnyt realizálnak.

GYAKORLATILAG ÁFACSALÓK LETTEK A DÍLEREKBŐL.

„Az a szomorú igazság, hogy ha a jelenlegi szabályozást nem alakítják át, az iparág zsugorodni fog” – mondja Michael Steinmetz, a Flow Kana nevű, kannabiszt forgalmazó cég vezérigazgatója a CNN-nek. Steinmetz szerint komoly elbocsátásokra lehet számítani, aminek már látszanak jelei, vannak vállalkozók, akik már erre kényszerültek.

Arra lenne szükség piaci szereplők szerint, hogy csökkenjen a bürokrácia, ami a cégeket sújtja, és az adó. Ezzel ki lehetne fehéríteni a zöld ipart.

Emellett van még egy tényező, ami a feketepiacra löki a kiskereskedőket, ez pedig az, hogy nem vitték végig a legalizálást. Állami szinten már nincs korlátozva a füvezés, viszont helyi, önkormányzati szinten is rá kell bólintaniuk a kereskedelmi tevékenységre, és ezt messze nem mindegyik helyhatóság csinálta meg.

A kisebb kerületek mindössze tizede adott ki kannabiszkereskedelmi engedélyeket.

Ameddig nem lesz teljesen legális a fű, jobban megéri feketézni, hiszen valójában az állami területek töredékén lehet legálisan füvet árulni, így viszont nem éri meg törvényessé tenni a kereskedelmet. Egyes vélemények szerint a legalizálás – a jelenlegi szabályozási környezetben , éppen az illegális kereskedelmet erősítette.

Rovatok