Index Vakbarát Hírportál

Két kórházat építenek magyar cégek Kenyában

2019. november 28., csütörtök 16:43 | aznap frissítve

Magyarország 50 millió dolláros kötöttsegélyhitel-program elindításában állapodott meg Kenyával - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Budapesten, miután megbeszélést folytatott Monica Juma kenyai külügyminiszterrel.

A program keretében magyar vállalatok

A két tárcavezető megállapodást írt alá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a kenyai diplomáciai akadémia közötti együttműködésről is. Monica Juma közölte: Áder János januárban Kenyába látogat, ezt a találkozót készítették most elő. 

Szijjártó Péter azt mondta: az Európai Unió előtt álló kihívásoknak erőteljes biztonsági aspektusuk van. Délen és délkeleten egyre nő a migrációs nyomás, ami miatt folyamatosan növekvő terrorfenyegetettséggel kell számolni. A Nyugat-Balkánon csaknem 100 ezer illegális bevándorló torlódott fel, Törökországban pedig idén már 400 ezer kísérlet történt a határ illegális átlépésére.

Ebben a helyzetben felértékelődik a szubkontinentális együttműködések jelentősége. Kulcsfontosságú kooperálni azokkal az afrikai országokkal, amelyek partnerek a migráció kiváltó okainak kezelésében, a terrorizmus elleni küzdelem összehangolásában, és abban is, hogy úgy növeljék az államok népességmegtartó képességét, hogy lépést tudjanak tartani a lakosságszám növekedésével. 

Mivel Kenya ilyen ország, ezért nagyon becsülik a kétoldalú együttműködést. Nagy hangsúlyt fektetnek a gazdasági és az oktatási kooperációra, hogy csökkentsék az elvándorlást Kenyából, valamint meg tudják erősíteni az ország regionális stabilizáló szerepét. Magyarország évente száz ösztöndíjat ad kenyai hallgatóknak magyar egyetemeken. Összehangolják, fejlesztik a diplomáciai képzéseiket is. Magyarország Szlovéniával közösen 33 millió forint értékben egészségügyi eszközöket visz kenyai kórházaknak.

A kenyai külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy náluk éppen ellentétes a probléma, mint Európában: ott egyre több a fiatal.  Ezt az egymást kiegészítő jelleget ki lehetne használni a hatékonyság érdekében. Reményét fejezte ki, hogy hamarosan diplomáciai képviseletük nyílik Budapesten. Örülnek, hogy egyre több fiatal kenyai érkezik Magyarországra tanulni - mondta az afrikai ország külügyminisztere.

Mivel Kenyát fontos stabilizáló országnak tartja a magyar kormány, ezért támogatja a pályázatát az ENSZ Biztonsági Tanácsába a 2021-22-es időszakra. Segítséget nyújtanak továbbá a kelet-afrikai regionális terrorizmus elleni központ létrehozásában is - mondta Szijjártó Péter. Monica Juma azt mondta: a  tagság az ENSZ Biztonsági Tanácsában a világ stabilizálásáról szól. Üldözik a terroristákat, a terrorista ideológiákat.

Rovatok