Index Vakbarát Hírportál

Már a 2800 milliárd forintnál is többet vettünk a szuperállampapírból

2019. november 28., csütörtök 12:52

A júniusban indult Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) értékesített állománya a szerdai adatok szerint 2845 milliárd volt, a Magyar Postán kapható nyomdai változat 25 napja vásárolható, de abból már több mint 26 milliárd forint értékben vásároltak – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön.

Varga a Budapesten a Bajcsy-Zsilinszky úton található 5-ös számú postán tartott sajtótájékoztatót a MÁP+-ról, amit néhány hete már kézzelfogható változatban is meg lehet venni hat címletben, tízezer forinttól kétmillió forintig.

A MÁP+ ötéves futamidejű papír, népszerűségének hátterében több tényező áll. Rendkívül kedvező feltételekkel került kibocsájtásra: a legmagasabb hozamot kínálja, kamatadómentes, egyszerű, átlátható, a félévente történő kamathozamok bármelyike után, bármelyik periódusban visszaváltható.

Varga ezt nem említette, de az óriási népszerűség hátterében olyan tényezők is állnak, amit a kormány vélhetően nem tervezett kifejezetten: gazdag emberek kiskapukat kihasználva nyerészkednek a szuperállampapíron, például október közepéig, ameddig azt ezt az ÁKK meg nem tiltotta, a bankok elfogadhatták a MÁP+-t hitel-, kölcsön- vagy egyéb ügylet (pl. lombardhitel, derivatív ügyletek) fedezeteként, így a haszon többszörözhető volt. 

A MÁP+-szal egyébként az állam a piacihoz mérten igen drágán finanszírozza magát, ám a kormány céljának mégis megfelel, mert a segítségével hazai, lakossági kézbe kerül át az államadósság.

Rovatok