Index Vakbarát Hírportál

A tűzoltószakszervezet úgy érzi, átverte őket az állam

2019. december 17., kedd 13:49 | négy éve frissítve

Jelen pillanatban a rendvédelmi szféra fizetései nem versenyképesek (eddig sem voltak azok). Ami valaha is „versenyképessé” tette, az a szolgálati nyugdíj lehetősége volt, meg még néhány plusz juttatás, ami a többlet vállalásokért járt ebben a szférában.

– kezdődik az a közlemény, amelyet a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) alelnöke, Vidó Attila tett közé a szervezet honlapján, a bejegyzést a 24.hu vette észre

Na, az aktuális hatalom mindezt eltörölte. Most ott tartunk, ha a munkaidőt is figyelembe vesszük, hogy egy kezdő vonulós tűzoltó bruttó 180 ezer forintot keres! Ezzel szemben a garantált bérminimum 2020-ban bruttó 210 ezer. 

– írja Vidó. A bejegyzés szerint ugyanis Zsinka András helyettes államtitkár azt ígérte az év elején, hogy „dolgoznak a BM-ben a munkacsoportok, valamit be fog jelenteni, ami nagyon pozitív változást hoz a szférában.” De ennek ellenére Zsinka szerint csak újabb ígéretek következtek a soros Belügyi Érdekegyeztető Tanács-üléseken, de nem történt érdemi változás.

2019. május, BÉT ülés: Bejelentés NINCS, viszont van egy dicshimnusz az életpálya modellről. A kedvencem, hogy újra lett a rendvédelmi szférában „valami”, arra az esetre, ha valaki alkalmatlanná válik. 

– olvasható a bejegyzésben. 2019. novemberében a szakszervezet állításuk szerint hozzájutott egy belső dokumentumhoz a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, amelyből az derül ki, hogy nem lesz béremelés 2020-ban. Erre a Belügyminisztérium levelet küldött a szakszervezetnek, amelyben azt állították, hogy igenis lesz béremelés jövőre. "A gazdasági fejlődés lehetőséget biztosít az elkövetkező időszakban 2020-tól kezdődő újabb illetményfejlesztésre" – olvasható a BM levele. 

Azonban a BM 2020-as első féléves munkaterve csalódást okozott a szakszervezetnek, ugyanis szerintük abban szó sincs béremelésről.

És itt eljutottunk napjainkig 2019. december 18.-ig. Megjelent a BM 2020-as első félévi jogalkotási munkaterve, amit az alábbi linken olvashattok. Szó sincs benne a HSZT módosításáról és az illetményemelés bármilyen formájáról sem. 

Ezen kívül Megnéztem a folyamatban lévő törvényjavaslatokat is az Országgyűlés honlapján. Ott sincs semmi! Az alábbi linken Ti is megtekinthetitek.

– írja a szakszervezet alelnöke. A dologgal kapcsolatban megkerestük a Belügyminisztériumot is, amint válaszoltak frissítjük a cikket. 

Frissítés: válaszolt a BM, a válaszuk itt olvasható. 

Rovatok