Index Vakbarát Hírportál

Lejtős deszka hozza el a munkahelyi vécén való ücsörgés alkonyát

2019. december 18., szerda 09:58 | aznap frissítve

Nincs is jobb annál, amikor egy pörgős munkanapon az ember megpihen egy kicsit a vécén, átpörgeti a Facebookot, ránéz a hírekre. Ennek vetne véget egy új nyilvánosvécé-dizájn, amelyet nemrég karolt fel a nyilvános mosdókkal kapcsolatos cégeket tömörítő angol lobbiszervezet, a British Toilet Association, írja a Wired. Az ötlet lényegében pofonegyszerű, de mégis annyira abszurd, hogy inkább azt szeretné hinni az ember, hogy álhírről van szó, pedig nem:

Az StandardToilet névre hallgató vécék 13 fokban lejtenek előrefelé, így néhány perc után kényelmetlenné válik az üldögélés, hiszen az embernek tartania kell valamennyire magát, hogy ne csússzon le.

Bár a kényelmetlen vécé atyja, Mahabir Gill szerint a vécének vannak más előnyei is, például rövidebb a sorban állás, ha minden fülke foglalt, sőt szerinte a tartást is javítja, de 

a kialakítás fő célja bevallottan az, hogy pénzt spóroljon a munkaadóknak, így ugyanis csökkenteni lehet a munkaidőben vécén ücsörgéssel töltött percek számát.

Felmérések szerint az angolok szívesen elücsörögnek munkaidőben a klotyón, akár tízszer annyi ideig is képesek a deszkán gubbasztani a munkában, mind otthon. Főleg a londoniak, akik 

átlagban akár fél órát is a vécén töltenek ahelyett, hogy húznák az igát.

A gyártó cég azt állítja, hogy éves szinten 4 milliárd angol font megy le a vécén az által, hogy az alkalmazottak munka helyett a mellékhelyiségben trónolnak.

Egyébként nem ez az első kezdeményezés arra, hogy az alkalmazottak minden percével el tudjon számolni a munkaadó, Amerikában már léteznek olyan rendszerek, amelyek hődetektorokkal figyelik, hogy mennyit ülnek az alkalmazottak ténylegesen a munkaállomásukon, és milyen gyakran ugranak ki mosdóba.

Bár a kényelmetlen vécé kitalálója természetesen esküszik, hogy a 13 fokos megdöntés még nem jár semmiféle egészségügyi kockázattal, azonban mások nem ilyen lelkesek. Jen Slater, a mozgássérült és transznemű emberek nyilvános vécékhez való hozzáférését körüljáró Around the Toiler project című könyv társszerzője szerint a döntött vécé jól mutatja, hogy hogyan csökkennek a munkavállalók jogai, és szerinte összhangban van azokkal a hírekkel, amelyek szerint például az Amazon raktári dolgozói sokszor palackokba végzik a dolgukat, ugyanis a retorzióktól félve nem mernek elmenni mosdóba.

Rovatok