Index Vakbarát Hírportál

Csodálatosan egyszerű húzással csináltak hülyét a brit jegybankból

2019. december 19., csütörtök 14:40

A brit jegybank sajtótájékoztatóiról készülő felvételek hangsávja több másodperccel korábban eljutott bizonyos hedge fundokhoz, mint hogy sugározták volna a médiában, a gyakorlat legalább egy évig fennállt az egyik beszállítójuk visszaélése miatt – írja a BBC és a Times.

Az értékpapír- és pénzpiacon manapság már nagy versenyelőnyt jelenthet a kereskedőknek néhány másodperc, vagy akár egy másodperc törtrésze is, márpedig a szóban forgó esetben 5-8 másodperccel előbb megkapták az információt a jegybanki bejelentésekről a hedge fundok. Így másokkal szemben előbb következtethettek arra, milyen árfolyammozgásokat indíthat el az adott bejelentés.

A hanganyaggal visszaélő beszállító a Times információi szerint egyszeri előfizetési díj és alkalmanként 2500-5000 font fejében árulta az alapoknak az idő előtti hozzáférést a bejelentésekhez. Sőt, a cég állítólag nem csak a Bank of Englandet tréfálta meg így, hanem az Európai Központi Bank, az amerikai FED és a kanadai jegybank sajtótájékoztatóihoz is kínált hozzáférést törvénytelenül.

Az ügyben a brit jegybank nyomozást rendelt el és szóltak a problémáról a tőzsdefelügyeletnek is. 

Rovatok