Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán hrivnya idén lenyomott mindenkit

2019. december 21., szombat 09:52 | aznap frissítve

Nem biztos, hogy sokan tippelnének jól abban a játékban, mi volt az év legjobban teljesítő valutája a dollárhoz képest:

az ukrán hrivnya.

Keleti szomszédunk fizetőeszköze 19 százalékot javított az értékén 2019 folyamán a dollárhoz mérten, ezzel szerezte meg a vezető helyet az orosz rubel és az egyiptomi font előtt (mindkettő nagyjából 10 százalékot javult az év folyamán). 

A Bloomberg cikke szerint a hrivnya erősödése hozzájárulhat ahhoz, hogy megálljon a munkaerő elvándorlása illetve meginduljon a visszafelé áramlás a Krím orosz annexiója óta háborúval és gazdasági nehézségekkel küzdő országban. Az ukránok 2017 óta vízum nélkül utazhatnak az EU-ba, ami jócskán hozzájárult az exodushoz. Magyarországon is rengeteg az ukrán vendégmunkás, hozzánk ugyanis már külön engedély nélkül is jöhetnek dolgozni, ha bizonyos hiányszakmákban helyezkednek el.

Ukrajna nem rendelkezik megbízható adatokkal az elvándorlásról, de a hazautalt pénz mennyisége viszonylag jó indikátora ennek, és 2019-ben ennek növekedése üteme lelassult. Ha a hrivnya tartósan erős marad és a gazdaság jobban teljesít, az segíthet meggyőzni a külföldre vándorolt ukránokat, hogy hazájukban vállaljanak inkább munkát. 

A forintról nem mondható el, hogy az ukránok fizetőeszközéhez hasonlóan jó évet zárna, a Portfolio nemrég számolta ki, hogy a világ legrosszabbul teljesítő devizái közé került idén

Rovatok