Index Vakbarát Hírportál

Már 93 százalékban elkészült az Északi Áramlat 2

2019. december 23., hétfő 17:58

Szinte kész állapotban van az Északi Áramlat 2, írja az MTI: a 2460 kilométernyi gázvezetékből ugyanis eddig 2300-at fektettek le az Északi-tengeren Németország és Oroszország között. Jens D. Mueller, a kivitelező Nord Stream 2 konzorcium szóvivője szerint

már csak 160 kilométernyit kell lefektetni a földgázvezetékből,

akinek kivitelezői ellen nemrég szankciókat vezetett be Donald Trump amerikai elnök.

Pénteken fogadták el ugyanis azt az amerikai védelmi költségvetési törvényt, ami szerint szankciókkal sújthatók az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékek megépítésében résztvevő vállalatok. Erre reagálva szombaton az Északi Áramlat 2 lefektetési munkáinak egyik alvállalkozója, a svájci-holland Allseas fel is függesztette az építésben vállalt munkálatait.

A szankciók ellenére viszont folytatódik az építkezés: a Nord Stream 2 szóvivője szerint „az energiabiztonság, az elérhető gázárak, az Európai Unió gazdasági versenyképessége, valamint a klímavédelem” miatt van szükség a már 93,5 százalékban befejezett gázvezetékre. A projekt tervezett kivitelezési költsége 9,5 milliárd euró, ezt felerészben a Gazprom finanszírozza, a költségek másik felén pedig a német Uniper és Wintershall, az osztrák OMV, a francia Engie, valamint a holland-brit Shell osztozik.

Az amerikaiak által felvetett szankciókra az orosz kormány egyébként válaszlépéseket tervez: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint

Washington lépései „megsértik a nemzetközi jogot, a diplomáciát és az emberi illemet is”.

Mindezek ellenére Moszkva kész lenne együttműködni az Egyesült Államokkal, hiszen „a nemzetközi élet stabilizálása” miatt erre van igény.

Rovatok