Index Vakbarát Hírportál

Nébih: A madárinfluenza még mindig valós veszély

2019. december 30., hétfő 14:04 | aznap frissítve

Szórványosan továbbra is előfordult idén a magas betegség-okozó képességű madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál Európa több országában, írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Legutóbb december közepén az Egyesült Királyságból jelentettek kitörést. A  Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára, ugyanis

a hatóság szerint a madárinfluenza vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra.

Terjesztésében elsődleges szerepe a vándorló vadmadaraknak van. Szórványosan idén is több európai országban előfordultak megbetegedések. Legutóbb az Egyesült Királyság területéről jelentettek egy brojler csirke-állományban kitörést.

A nemzetközi tapasztalatok, a vadmadarak nagyszámú jelenléte hazánkban, valamint az utóbbi konkrét eset is igazolja a megelőzés fontosságát, írja a hivatal. A telepek járványvédelmi minimumfeltételei elérhetőek a Nébih honlapján.

A felelős állattartói magatartás, az előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy hazánk megőrizhesse mentességét, és megelőzhető legyen egy, a két évvel ezelőttihez hasonló madárinfluenza járvány kitörése.

– olvasható a hivatal közleményében. 

A járványhelyzet alakulását a Nébih szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik. Annak esetleges romlása esetén az országos főállatorvos haladéktalanul elrendeli az állományok zártan tartását, amelynek végrehajtására minden baromfitartó telepnek készen kell állnia, írják. 

Rovatok