Index Vakbarát Hírportál

Ázsia leggazdagabb embere borsot törhet Jeff Bezos orra alá

2020. január 2., csütörtök 08:57

Ázsia leggazdagabb embere beszállt az online kiskereskedelembe, új vállalata, a JioMart az Amazon nagy vetélytársává válhat Indiában, írja a BBC

Az indiai Mukesh Ambaninak, aki 18 ezer milliárd forintnyi vagyonával a világ tizedik leggazdagabb embere, már van egy hatalmas telekommunikációs cége Indiában, ennek ügyfélkörét használná az új vállalkozásához is.

A JioMart jelenleg mintegy 50 ezer élelmiszerüzlettel áll kapcsolatban, ezek kínálatából ígér „gyors és ingyenes" kiszállítást. A cégnek az Amazon mellett a Walmart tulajdonában lévő Flipkart is vetélytársa lehet az indiai piacon, ahol még gyerekcipőben jár az online kereskedelem, de a jelenlegi 870 millió dolláros éves forgalom elemzők szerint 14 milliárd fölé nőhet 2023-ra.

A JioMart amerikai riválisai komoly veszteségeket szenvedtek tavaly Indiában, miután az indiai kormány új törvényeket vezetett be, amelyek korlátozzák a külföldi tulajdonban lévő online kiskereskedőket abban, hogy saját leányvállalataik termékeit értékesítsék. A szigorítások bevezetése után az Amazonnak sok olyan terméket kellett eltávolítania a kínálatából, amit olyan cég árult, amelyben az Amazon is tulajdonos.

Rovatok