Index Vakbarát Hírportál

Bill Gates: A gazdagok fizessenek többet!

2020. január 3., péntek 10:14

Bill Gatesnek, a Microsoft társalapítójának nagyjából 50 milliárd dolláros vagyona volt a most zárult évtized elején, 10 év alatt dollármilliárdokat adományozott jótékony célokra, az évtized végére mégis megduplázódott a vagyona. 

Ez a vagyon azonban nemcsak a jó üzleti érzékének és a szárnyaló tőzsdéknek köszönhetően nőtt ekkorára, legalább ennyire számított az is, hogy az adórendszer a jómódúaknak kedvez - mondja Gates. A világ második leggazdagabb embere év végén arról írt a blogján, hogy neki, és a hozzá hasonló milliárdosoknak magasabb adókat kellene fizetniük. 

Az amerikai törvényhozóknak be kell zárniuk a kiskapukat, emelniük kell az ingatlanadót és fel kell emelniük a tőkenyereség-adót is

- írja Gates a Bloomberg által szemlézett posztban. Úgy véli, méltányosabb adórendszerre lenne szükség.

Aránytalanul jól kerestem, holott mások is ugyanolyan keményen dolgoztak az előrejutásért. (...) A gazdagoknak több adót kell fizetniük, ahhoz képest, amennyit most fizetnek.

Gates hangsúlyozta, hogy az örökösödési adó (estate tax) és a többkulcsos, „szuperprogresszív" adórendszer híve, szerinte ezek nem feltétlenül gátolják a vállalkozásokat. Ezt alá is támasztotta azzal, hogy felidézte: amikor ők az 1970-es években megalapították a Microsoftot, kétszer olyan magas adók voltak, mint manapság, mégis fel tudták építeni a hatalmas céget.

Bill Gates és más milliárdosok jótékonysági felajánlásairól többször írtunk már, hangsúlyozva, hogy nem mindegy, kinek adnak pénzükből. Gates rengeteg szervezetet támogatott már, amelyek között volt például az eddigieknél kíméletesebb fogamzásgátlót kifejlesztő kutatócsoport, és olyan cég is, amelyik a napenergia felhasználásában ért el áttörést. Korábban optimistán nyilatkozott az AIDS elleni harc esélyeiről, többször is kijelentette, hogy 2030-ra meglehet a kór elleni gyógyszer. Ezenkívül ürülékből kivont vízzel akarja megoldani a krónikus vízproblémákat, és százezer csirkével próbálja fellendíteni az állattartást. Feleségével közös alapítványa dollármilliárdokat fordított jótékony célokra.

Rovatok