Index Vakbarát Hírportál

2,5 ezer milliárd forintot vesztettek azok, akik a Tesla bukására fogadtak

2020. január 6., hétfő 14:34 | aznap frissítve

8,4 milliárd dollárt (2,47 ezer milliárd forintot) buktak el az elmúlt 7 hónap folyamán azok a befektetők, akik arra játszottak, hogy a Teslának csökkenni fog az árfolyama – írja a CNN

Az S3 Partners pénzügyi elemzőcég összesítése szerint ez volt a legnagyobb bukta, amit a short pozíciókban utazók elszenvedtek ebben az időszakban, a második helyezett az a befektetői réteg, aki az Apple zuhanásával akart pénzt keresni, ők 8 milliárdot vesztettek. A tőzsdén a short (avagy eladási) pozícióban eladási megbízással kezdjük a kereskedést (a pénzpiac trükkös, mert ebben az értelemben olyan dolgokat is el tudunk adni, ami nincs a birtokunkban), amit egy vételi megbízással zárunk le, és közben arra játszunk, hogy a termék ára a két megbízás között csökken, vagyis adott idő elteltével olcsóbban tudjuk visszavásárolni. 

Na ez az, amit ezen az időtávon nagyon benéztek a Tesla és az Apple lejtmenetére fogadó kereskedők. A Tesla esetében ráadásul ők jó sokan is lehetettek, jelenleg az összes eladás 21 százalékáért volt felelős a short pozíciós eladás, az Apple-nél ez csak 1 százalék. 

A Tesla esetében sokan tartanak túlértékeltségből adódó buboréktól hosszútávon, de a cég papírjai mostanában ennek ellenére jól teljesítenek, 2019 június eleje óta 150 százalékot ment fel az áruk, múlt pénteken 442,9 dollárba került egy Tesla-részvény. Az elmúlt fél évben az új modelleknek és az élénk keresletnek betudható tapasztalható áremelkedés miatt sokan, akik short pozíciót vettek fel, jókora buktával kiszálltak, de jópáran akadnak olyanok is, akik hosszabb távon számítanak arra, hogy kipukkad a feltételezett buborék, ezért fenntartják short pozíciójukat, kerül amibe kerül. 

Rovatok