Index Vakbarát Hírportál

Ennyiért lehet lakáshitelhez jutni 2020 januárjától

2020. január 8., szerda 10:07

Akár több millió forinttal is kevesebbet kell visszafizetnie annak, aki most vesz fel lakáshitelt, ahhoz képest, mintha egy évvel korábban tette volna ugyanezt. Az olcsóbb lakáskölcsön jól is jön, hiszen az ingatlanárak az egekben vannak, így a vásárláshoz mind nagyobb összeg szükséges.

Az elmúlt egy év egyértelműen a hosszú kamatperiódusú lakáshitelek árcsökkenéséről szólt, a 13 hazai pénzintézet ajánlatát összehasonlító Bankmonitor lakáshitel kalkulátor szerint például egy 20 millió forintos – 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú – lakáshitel havi törlesztője most 11 ezer Ft-tal alacsonyabb, mint egy éve volt, míg a teljes visszafizetés összege 2,8 millió forinttal lett kevesebb.

Egy 40 millió forintos lakáshitelnél még jelentősebb a pénzügyi előny, itt a két évtized alatt összegében 5,3 millió forinttal kell kevesebbet visszafizetnie az adósnak akkor, ha most köt szerződést.

A Bankmonitor elemzése szerint a legnépszerűbb 5 és 10 évig, valamint futamidő végéig fix hitelkonstrukciók esetében mindenütt kamatcsökkenést láthatunk, ám a legnagyobb különbség a 10 éves kamatperiódusú kölcsönöknél történt. Ennek következtében most olcsóbban lehet hozzájutni egy 10 éves kamatfixálású lakáshitelhez, mint egy évvel korábban az 5 éves kamatperiódusúhoz.

A 10 éves kamatperiódusú kölcsönök árcsökkenésével nem csak a kamatkockázat kezelése lett olcsóbb, de emiatt sokan magasabb hitelösszeghez juthatnak hozzá ugyanakkora jövedelemmel, mint korábban. A JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) szabály szerint ugyanis, ha a kölcsön kamatperiódusa eléri a 10 évet, akkor a havi törlesztők összege az igazolt nettó jövedelem maximum 50%-a lehet, míg 5 éves kamatperiódusnál ugyanez 40% (500 ezer forintos nettó bér alatt). Ennek köszönhetően egy 200 ezer forintos nettó jövedelem most januárban 100 ezer forint havi törlesztőt bír el, míg ha 5 éves kamatperiódusú kölcsönt venne fel valaki, akkor 80 ezer forintig lehetne csak elmenni.

Miközben a hosszú kamatperiódusú, sok évre rögzített kamatú lakáshitelek ára csökkent, a változó (3 havonta változó) kamatozású termékeknél drágulást láthatunk, ami azért lehet, mert a referenciamutatóként alkalmazott BUBOR (Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb) is emelkedett az elmúlt egy évben.

Ez azért érdekes, mert hagyományosan ezek kamatszintje a legkedvezőbb, ugyanis a kamatkockázatot itt az adós vállalja magára (hiszen a hitelkamat itt néhány hónapos különbséggel leköveti a BUBOR alakulását). A kamatemelkedésre pedig néhány éven belül jó esély van, így a változó kamatozású, jellemzően 15-20 éves futamidejű hitelek törlesztői jelentősen nőhetnek. Ám, mivel ezek drágábbak lettek, miközben az 5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek ára jelentősen csökkent, egyre kevésbé érdemes ilyen fajta kamatkockázatot vállalni.

A hosszú kamatperiódusú lakáshitelek olcsóbbá válása nem csak a most hitelt felvenni tervezők számára örvendetes hír, hiszen akinek van már hitele, az most akár kedvező feltételekkel válthat. Ennek két előnye lehet: vagy kedvezőbb havi törlesztőt érhet el az adós, vagy a meglévő törlesztője mellett hosszabb kamatperiódusra válthat, csökkentve ezzel az adósság kamatkockázatát.

A cikk az Index és a Bankmonitor közötti szponzorált tartalmi együttműködés része.

Rovatok