Index Vakbarát Hírportál

Létszámcsökkentés a kecskeméti Mercedesnél

2020. január 8., szerda 10:18

Két hét karácsonyi leállás után indult újra az üzem, de nem mindenkinek. Elérte a német autóipar válsága Magyarországot?

Dolgozóktól váltak meg január 6-án a kecskeméti Mercedes-Benz-üzemben. Úgy értesültünk, hogy a gyár négy üzeme (présüzem, felületkezelő üzem, összeszerelő üzem, karosszériaüzem) közül ezúttal a karosszériaüzemben volt létszámcsökkentés.

A karácsonyi szünetben két hétre leállt a gyártás, ilyenkor inkább csak a gyártást támogató munkatársak dolgoztak, bizonyos feladatokat kifejezetten akkor lehet ellátni, amikor nincs gyártás.

Mindenesetre, amikor január 6-án elindult az első munkanap, többeket elbocsátottak, és mint egyik forrásunk fogalmazott, fura módon nem a HR-osztályon történt mindez, hanem a cég főbejárata melletti melléképület előadótermében.

Ahogy hallottuk,

régi kollégákat vesztettünk el, akikről biztosan tudunk, ők határozott idejű szerződéssel rendelkeztek. Bár pletykák természetesen Kecskeméten is szállingóztak elbocsátásokról, optimisták voltunk, mert úgy éreztük, hogy a tervezett gyártási mennyiség és a betervezett hétvégi munkák nem engednek meg létszámcsökkentést. 

Megkerestük a cég kommunikációs osztályát, illetve a Vasas Szakszervezetet is. A szakszervezet – legalábbis beszélgetésünk idején – még nem hallott az ügyről.

A cég válaszában így tájékoztatott:

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban nincs szó tömeges elbocsátásról. Hétfőn néhány, egyedi esetben került sor munkaszerződések felbontására: ez a döntés az egyes gyártási folyamatok optimalizálása révén elért hatékonyságnövekedéssel függ össze. Kérjük megértését, de az érintettek magánszférájának és személyes adatainak védelme érdekében a témában további információt nem adhatunk. A Mercedes-Benz kompaktautói iránti világszerte élénk kereslet miatt a kecskeméti gyár termelési programja 2020-ra is telített, így január 6. óta – a téli karbantartási szünetet követően – ismét teljes kapacitással folyik a termelés a gyárban.

Ahogy az egyik munkavállaló mesélte, a Mercedes korrekt volt, nem engedheti meg magának, hogy ne így járjon el, a maximális kéthavi végkielégítéssel engedték el. Arról már többször írtunk, hogy a 2019-es év hosszú ideje az egyik legrosszabb év volt a német autóiparban, állítólag 200 ezer németországi munkahely került veszélybe, várható volt, hogy a leépítések és a vezetők elbocsátásai előbb-utóbb Magyarországra is begyűrűznek.

(Borítókép: Kecskeméten készült Mercedes kompakt személyautók a Mercedes-Benz gyárában 2016. május 24-én. Fotó: Ujvári Sándor / MTI)

Rovatok