Index Vakbarát Hírportál

A világ legnagyobb befektetési alapja beszállt a klímatudatos befektetők közé

2020. január 10., péntek 09:24

A BlackRock csatlakozott a Climate Action 100+ nevű kezdeményezéshez, ezzel a világ legnagyobb vagyonkezelője is elkezdett nyomást gyakorolni a nagy kibocsátó cégekre, hogy csökkentsék a klímalábnyomukat – derül ki a Bloomberg cikkéből

A Climate Action 100+ egy befektetői kezdeményezés, amely a világ legnagyobb cégeit igyekszik rábírni az üvegházgáz-kibocsátásuk csökkentésére, hogy ezzel is hozzájáruljanak a felmelegedés 2 fok alatt tartásához. Befektetői szinten annyit lehet ezért tenni, hogy bizonyos mutatószámok alapján szűrjük, milyen cégekbe invesztálunk, ennek pontos gyakorlatáról és esetleges kockázatairól nemrég írtunk az Indexen. Az mindenképpen látszik, hogy a téma nagyon felpörgött az utóbbi pár évben, és jelentős befektetői érdeklődés mutatkozik a zöldebb befektetések iránt. De egyelőre sok a kérdés azzal kapcsolatban, mennyire hitelesek és ellenőrizhetőek a cégek zöld törekvései, illetve hogy elég gyorsan végbe tud-e menni egy efféle irányváltás a tőkepiacokon. A pozitív fejlemények mellett ugyanis közben az is látszik, hogy nem lankad a befektetői érdeklődés a legnagyobb szennyezők iránt, a Saudi Aramco nemrég a világ legnagyobb értékű részvénykibocsátását hajtotta végre. 

A BlackRock a világ legtöbb pénzt kezelő alapja, így beszállása mérföldkőnek számít a Climate Action 100+ számára, ezzel az összes pénz, amit csatlakozók kezelnek, 41 ezer milliárd dollárra nőtt. A klímatudatos befektetési cégek eddig összesen 370-en vannak. A Climate Action 100+ eddigi győzelmei közé tartozik hogy rávették a BP olajcég részvényeseit, kényszerítsenek ki egy részletes beszámolót arról, mennyire férnek össze a cég befektetései a párizsi klímacélokkal. A Shell és a Glencore esetében pedig nagyobb átláthatóság ígéretét harcolta ki a csoport. 

A BlackRock vezetése egyébként nem teljesen magától indult klímatudatosabb irányba, a cég az utóbbi időben nyomás alá került azért, mert nem tesz eleget az éghajlatváltozás ellen. "Az alap Clime Action 100+-hoz való csatlakozása valószínűleg kellemetlen pillanatokat fog okozni a világ legnagyobb olajvállalatainak igazgatótanácsában" - kommentálta a fejleményt a Carbon Tracker nevű, a tőkepiacok zöldítésével foglalkozó független agytröszt alapítója. 

Rovatok