Index Vakbarát Hírportál

Súlyos bajban lehet a Miskolc Holding Zrt.

2020. január 11., szombat 13:00

Csődközelben van Miskolc város holdingcége a Miskolc Holding Zrt., állítja egy pénzügyi vizsgálatra hivatkozva a minap.hu nevű helyi lap. Miskolc város polgármesteri székét a tavalyi helyhatósági választásokat követően vette át egy független jelölt a Fidesztől. 

Az idézett vizsgálat szerint a Holding pénzügyi helyzete folyamatosan romlik, 2019-ben a meglévő 7 milliárd forintos folyószámla hitelkeretet 9 milliárd forintra kellett emelni, enélkül a cégcsoport alá tartozó vállalatok fizetésképtelenné váltak volna. A város közlekedési vállalata, az MVK Zrt. van a legjobban eladósodva a maga 4,6 milliárd forint hitelével. De nem csak hiteltartozások képzik a cégcsoport adósságát, ugyanis a cégcsoport összes kötelezettsége megközelítőleg 53 milliárd forint.

A gazdasági szakemberekből, könyvvizsgálókból álló csapat által elkészített jelentés elkészítését Veres Pál, a város új polgármestere rendelte el. De nem csak a holdinak van tartozása, ugyanis maga Miskolci Önkormányzata is tartozik a cégcsoportnak 5,6 milliárd forinttal. Különösen a helyi közlekedési vállalat küzd gondokkal, ugyanis az önkormányzat évek óta nem fizet a cégnek.

Az önkormányzat tartozása 2019. év végén 4 milliárd forint volt az MVK Zrt. felé, ebből a lejárt tartozása is több mint 2,9 milliárd forint, írja a minap.hu. Miskolc tavalyi eladósodását a 75 darab CNG gázüzemű busz beszerzése dobta meg. A 12 milliárdos tételből a buszok 4,5 milliárd forinttal terhelték meg a Holding költségvetését.

Rovatok