Index Vakbarát Hírportál

5 milliárd forinttal drágult a Liget Projekt egyik épülete

2020. január 13., hétfő 16:55 | négy éve frissítve

Pótmunkák miatt durván megdrágult az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ építése – derül ki az uniós közbeszerzési közlönyből, amit a Napi szemlézett. Frissítés: cikkünk megjelenése után a Liget Projekt jelezte, hogy a Napi által lehozott drágulás valójában 2017 augusztusában történt, a mostani szerződésmódosítás nem kapcsolódik az épület kivitelezéséhez, az a beköltöző Intézmények (Szépművészeti Múzeum, Néprajzi Múzeum, Magyar Nemzeti Galéria) múzeum-technológiai szerelése (raktártechnológia és bútorozás) során felmerült pótmunkák elrendelésére vonatkozik.

A közlemény szerint az eredeti 11 milliárd 998 millió forintról 17 milliárd 184 millió forintra emelkedett a projekt költsége (mint a Liget Projekt későbbi tájékoztatásából utóbb kiderült, ez is 2017-ben történt). Az épület - a Liget projek részeként Budapesten, a Szabolcs utca 33. szám alatt készült el, az eredeti, 2017-es szerződés generálkivitelezésről szólt. A közbeszerzést 3 cég nyerte, a Strabag Építő Kft., a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft., és a stuttgarti Ed. Züblin AG.

A közel 30 ezer négyzetméteres épület 4 szintes földalatti részében találhatók a műtárgyak raktárai, míg a földszinten és a két emelten a restaurációs műhelyek kaptak helyet. Úgy tűnik azonban, mindennek a teljes kivitelezéséhez nem volt elég a közel 12 milliárd forint, így tavaly novemberben módosították a szerződést. A legnagyobb, 4 milliárd 138 millió forintos tételt az adta, hogy pótlólag kellett megrendelni az épületautomatikai rendszereket és ezek gépészeti berendezéseit.

Rovatok