Index Vakbarát Hírportál

Több ezer embert rúgnak ki az Opeltől

2020. január 14., kedd 10:20

A már bejelentett elbocsátások felett további létszámcsökkentésre készül az Opel a német Handelsblatt vállalati belső és szakszervezeti forrásokra hivatkozó keddi jelentése alapján - írja az MTI.

A Bloomberg hírügynökség által is megerősített értesülések szerint a vállalat vezetése és a szakszervezetek több hónapig tartó egyeztetések után az Opel németországi telephelyeinek megőrzését szem előtt tartva megállapodtak a már korábban bejelentett létszámcsökkentés feletti elbocsátások részleteiben. 

A létszámcsökkentés a Handelsblatt és a Bloomberg jelentése szerint 4100 alkalmazottat érinthet, vagyis a 30 ezer fős globális munkaerejük 14 százalékát. A csökkentést korai nyugdíjazással és közös megegyezéssel tervezik megoldani. A gyárban maradó dolgozók foglalkoztatási garanciáját cserébe 2023-ról 2025-ig hosszabbítják meg. A Wirtschaftswoche értesülései szerint elsősorban a többletkapacitással rendelkező szerszámgép gyártásból és prototípus építő műhelyekből küldenek majd el dolgozókat. 

A francia PSA 2017-ben szerezte meg az ellenőrzést az Opel felett. Az Opel az elmúlt két évben már mintegy hétezer munkahely megszűntetéséről döntött. A németországi Opel üzemekből már több mint hatezer alkalmazott távozott korai nyugdíjazással vagy közös megegyezéssel.

Rovatok