Index Vakbarát Hírportál

Hatéves mélyponton volt a német növekedés 2019-ben

2020. január 15., szerda 11:49

2013, vagyis az euróválság vége óta nem volt olyan gyenge a német GDP éves növekedése, mint tavaly, amikor a német gazdaság mindössze 0,6 százalékkal tudott bővülni – írja a Bloomberg

A német gazdaság az év negyedik hónapjától gyengélkedett, ami részben annak volt tudható, hogy az ország növekedése nagyrészt az exporttól függ, és a globális gazdaságot fenyegető bizonytalanságok, többek közt az amerikai–kínai kereskedelmi háború, valamint a brexitfolyamat miatt globálisan csökkent a kereslet a német termékek iránt. A német gazdaság lejtmenetéről és jövőbeli kilátásairól itt olvashat bővebben. 

A hatéves mélypont ellenére az év utolsó három hónapjának adatai alapján úgy tűnik, sikerülhet elkerülni a recessziót, a negyedik negyedévben ugyanis enyhén gyorsult a növekedés. Ez a Bloomberg szerint reményt adhat a német befektetőknek, és azt is jelentheti, hogy a kormány nem tesz újabb, a növekedést segítő költségvetési lépéseket. 

A jövő sem kecsegtet azonban túl sok jóval Németországnak: 2020-ban sincs hiány olyan globális bizonytalanságokból, amelyek rosszul hatnak a német exportra, elég csak az évet elindító amerikai–iráni konfliktusra vagy a még mindig megoldatlan brexitre gondolni. A német autóipar is kritikus időszak elé néz, ahogy egyre inkább átáll a járműipar az elektromos autók gyártására. És bár a növekedés enyhén gyorsult a tavalyi év végén, az ipari termelés és az export üteme akkor is visszaesett. Mindezek alapján az elemzők várakozása szerint az ideinél alig jobb, 0,7 százalékos növekedést érhet el a német gazdaság az idén. Igaz, még sok minden történhet a következő 11 hónapban. 

Rovatok