Index Vakbarát Hírportál

Több mint 100 millió forintos bírságot kapott a BKV és a BKK

2020. január 22., szerda 22:13

A Közbeszerzési Hatóság Közbeszerzési Döntőbizottsága együttesen 115 millió forintos bírságot szabott ki a Budapesti Közlekedési Zrt.-re (BKV) és a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-re (BKK), írja az MTI.

A bírságot azért kapták a cégek, mert törvényt sértettek fővárosi közösségi közlekedési eszközök és közlekedési köztéri reklámhelyek reklám célú hasznosításával kapcsolatban.

A nettó 5,7 milliárd forint értékű beszerzés ügyében az eljárást a BKK és a BKV indította 2016-ban, a szerződés időtartama 48 hónap lett volna. A Fővárosi Közgyűlés azonban tavaly novemberben úgy döntött, hogy a Fővárosi Önkormányzat kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságok ne kössenek egy évnél hosszabb időre szóló, a tulajdonukban, használatukban vagy vagyonkezelésükben lévő reklámfelületek hasznosítására irányuló szerződéseket, és e miatt a beszerzési eljárást eredménytelenné nyilvánították. Ekkor írtuk mi ezt a cikket is, ami elmagyarázza az ügy részleteit.

A döntőbizottság határozata szerint az ügyben súlyos jogsértés történt, az eredménytelenül zárult eljárást a közbeszerzési törvénybe ütköző módon folytatták le, ezért a döntőbizottság megsemmisítette az ajánlatkérő által 2019. november 7-én az ajánlattevők részére megküldött jogsértő eljárást lezáró döntést. Tehát érvénytelenítették az érvénytelenítést.

A döntőbizottság a BKV és BKK részére egyetemlegesen kiszabott bírság összegének megállapításakor többek között figyelembe vette a beszerzési eljárás becsült értékét (5 milliárd 736 millió forint) is.

A döntőbizottság határozata ellen a Fővárosi Törvényszéken indítható közigazgatás per.

Rovatok