Index Vakbarát Hírportál

Rekord: 2019-ben 100 milliárdnál is többet költöttünk arra, hogy a cégek foglalkoztassák az embereket

2020. január 23., csütörtök 15:25

Átlagosan 16 millió forint támogatást fizetett a kormány minden új munkahely után, de van olyan cég is, ami 68 milliót kapott azért, hogy dolgoztasson valakit. Soha nem költöttünk annyit arra, hogy a cégek dolgoztassák az embereket, mint tavaly. Az állami munkahelyteremtési támogatások átláépték a 100 milliárd forintot 2019-ben – írja a Hvg.

A rekordban nagy szerepet játszott, hogy decemberben 23,4 milliárd forintot osztott ki a kormány, a 2019-es támogatások közel negyedéről ebben a hónapban írtak alá. Egyedül az Audi 6,4 milliárd támogatást kapott 250 új, az e-motorgyártás fejlesztésével kapcsolatos munkahelyére. Ez azt jelenti, hogy a német autógyárban minden új állás 25,5 millió forintjába került a magyar adófizeőknek.

Ez magasabb mint az éves, átlagosan egy munkahelyre jutó állami támogatás, ugyanis az 16 millió forint, de kevesebb, mint ami a Molnak jutott: az olajtársaság dolgozónként 68 millió forintot kapott az államtól. Ami – csak a példa kedvéért havi 560 ezer forintos bérköltséggel számolva egy munkás után – azt jelenti, hogy a kormány az adófizetők nevében tíz évre vállalta, hogy fizeti egy magáncég munkásainak bérét.

Szintén decemberben 5,2 milliárdos támogatást kapott 591 munkahely után a tajvani Giant kerékpárgyártó, a németországi Bosch-csoport két magyar leányvállalata 3,4 és 2,7 milliárdot kapott. Milliárdos támogatást kapott még az IBM Magyarország, az Otto Fuchs Hungary, a Ravaber Hungary és a BHS Trans. ezek közül csak az utóbbi magyar hátterű cég.

Mindenkinél jobban támogatjuk az óriáscégeket

Korábbi, 2017-es adatokból látszik, hogy a gazdasága méretéhez képest Magyarország kiemelkedően sokat költ cégek támogatására. Azóta még tovább nőtt a munkahelyi támogatásokra költött összeg.

Támogatási összeg tekintetében tavaly a Mol végzett az élen, a cég 11,7 milliárdot kapott 172 munkahelyre (így jön ki a munkahelyenkénti 68 millió forint). A német Continental 10,6 milliárdot húzott be, de erre 450 munkahelyet vállaltak. A szintén német hátterű Rehau-Automotive 7,1 milliárdot kapott.

Minden évben új rekord

Az, hogy 2019-ben minden korábbinál több pénzt fizetett ki munkahelyenként a kormány, jellemzően multicégeknek, nem újdonság, 2015 óta stabil, évről évre nő az erre költött pénz mennyisége.

Ezek ráadásul csak a közvetlenül megítélt támogatások, erre még rájöhet adókedvezmény is, a pénzek pedig nem EU-s forrásból, hanem a magyar költségvetésből származnak. 

Rovatok