Index Vakbarát Hírportál

Több mint egy éve kiásták a gödröt a repülőtér főbejáratával szemben, mégsem épül oda parkolóház

2020. január 24., péntek 10:45 | aznap frissítve

Soha nem fog megépülni az a ferihegyi parkolóház, amelynek építési engedélyét még 2018 decemberében vonták vissza, írja a napi.hu. Ez Orbán Balázs államtitkár Kunhalmi Ágnes (MSZP) kérdésére adott írásbeli válaszából derült ki.

Az ellenzéki politikus arra volt kíváncsi, hogy miért áll több mint egy éve a több millió euróba kerülő beruházás. A parkolóház építéséhez szükséges gödröt már 2018 őszén kiásták, azóta ott tátong a nemzetközi reptér főbejáratával szemben.

Orbán Balázs a válaszban arról ír, a 2-es terminál elé tervezett parkolóház megépítéséhez építési engedély volt szükséges, melyhez a jogszabályok szerint kötelező lett volna beszerezni a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal szakhatósági állásfoglalását.

Ezen szakhatósági állásfoglalás megállapította, hogy a tervezett beruházás – tekintettel arra, hogy vonzáskörzetében több hasonló profilú építmény is található – nem indokolt, továbbá negatívan befolyásolná a jövőbeni tömegközlekedés fejlesztésének lehetőségét, ezért az építési engedély kiadásához szükséges szakhatósági hozzájárulás kiadását megtagadta

– fogalmazott a miniszterelnökségi államtitkár, aki azért hangsúlyozta azt is, hogy a kormány a repülőtér és Budapest kapcsolatát inkább a gyorsvasút megépítésével akarja erősíteni. Az a beruházás a 2021 és 2027 között valósulhat meg, Európai Uniós közlekedésfejlesztési forrásokból.

Vitézy Dávid, a most létrehozott Budapest Fejlesztési Központ frissen kinevezett vezetője is reagált a hírre, Facebook bejegyzésében azt írja: helyes döntés, hogy nem épül meg a parkolóház.

Ez egy nagyon helyes döntés, ez a parkolóház a repülőtér előterének legfontosabb, központi zónájában, a leendő vasútállomás és a terminálok közötti területen akadályozta volna az átjárást és ezáltal a vasút megépítését, roppant meggondolatlan beruházás lett volna. Nem mellesleg, igen csúnya is.

- írja Vitézy.

Rovatok