Index Vakbarát Hírportál

Maróth csúsztatott a kartellügyéről

2020. január 27., hétfő 10:10

Helyreigazítás:

Valótlanul állítottuk, hogy Maróth Gáspár hazudott a kartellügyéről. Valótlanul állítottuk, hogy a GVH csak azt állapította meg, hogy Maróth nem volt a főszervezővel egy szinten, de az általa vezetett cég tudott a kartellről, egy nem megnevezett vezetőjük részt vett az igényfelmérésekben, valaki tőlük már a KEOP-program előkészítése alatt bizonyítottan szervezkedett az ügyben. Valótlanul állítottuk továbbá, hogy a GVH a legkevésbé sem tisztázta a személyét. A valóság ezzel szemben az, hogy a GVH határozat szerint nem állapítható meg, hogy a VMD Zrt. és dr. Maróth Gáspár részt vett a kartellben.

Még 2015-ben az EU óriási összeget, több tízmilliárd forintot adott arra, hogy a magyar egészségügyi intézmények jobb CT-kkel, MRI-kel, röntgenkészülékekkel dolgozhassanak. Csakhogy egy kartell azonnal ráugrott a lehetőségre, és megszervezte, hogy csak túlárazva, előre leosztott lapok szerint vehessenek ilyesféle eszközöket a kórházak. Itt olvashat erről alaposabban.

Viszont 2016-ban elkezdett vizsgálódni az ügyben a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). Kimentek razziázni, le is foglaltak egy rakat bizonyítékot, úgy tűnt, hogy sínen van az eljárás, aztán sokáig nem igazán történt semmi kívülről látható. Végül több mint három évvel a vizsgálat kezdete után meglepő eredménnyel zárult az egész: pont azok nem lettek egyáltalán megbüntetve, akiket a GVH eredetileg a kartell főszervezőinek gyanított. És mellé a bírságok is egészen nevetségesen alakultak. 

Az egyik ilyen érintett főszereplő, Maróth Gáspár most egészen furcsa interjút adott az ügyről a 24.hu-nak, amiben rengeteg meglepő állítást tesz:

További váratlan fordulatok az interjúban. A rendőrség elvileg még nyomoz az ügyben. Maróth Gáspár pedig jelenleg épp a haderő- és hadiipari fejlesztéseket koordináló kormánybiztosunk.

Rovatok