Index Vakbarát Hírportál

Durva korlátozásokat vezet be egy rakás óriáscég a koronavírus miatt

2020. január 30., csütörtök 11:53 | aznap frissítve

Sok Kínában működő nemzetközi nagyvállalat vezetett be óvintézkedéseket az új koronavírus járvány terjedésének visszaszorítása érdekében - derül ki a vállalatok által kiadott közleményekből, amelyeket az MTI szemlézett.

Az új koronavírus járvány miatt emellett számos, Kínában működő bevásárlóközpont, étteremlánc és egyéb szolgáltató jelezte, hogy bizonytalan időre felfüggeszti tevékenységét. A döntést egyrészről dolgozóik, másrészről pedig az ügyfeleik biztonsága érdekében hozták meg, az üzleti tevékenység szüneteltetése azonban várhatóan komoly gazdasági károkat okoz majd a világ második legnagyobb gazdaságával rendelkező országban.

Felfokozott az érdeklődés, de sok a tévhit

A sajtóban és a közösségi médiában is felfokozott érdeklődés kíséri a járvány alakulását. A megnyilatkozások között vannak megfontoltabbak és kevésbé értelmesek, illetve nyíltan rasszisták is. A posztok közül szakmai megalapozottságát tekintve kiemelkedett Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Szenthágotai János Kutatóközpont virológusának Facebook-bejegyzése, amelyet több ezren osztották meg a napokban. Vele beszélgettünk a TNT podcast különkiadásában.

A Johns Hopkins Egyetem már el is készítette a kínai koronavírus terjedésének frissülő, interaktív térképét. Az adatokat a WHO-tól és nagyobb járvány- és egészségügyi szervezetektől, például a CDC-től szerzik. A térkép mellett pár tízpercenként frissül a megerősített megbetegedések és halálozások száma, valamint hogy mindez hol történt.

A koronavírussal kapcsolatos legaktuálisabb híreinket tartalmazó, folyamatosan frissülő cikkünket itt találja

Borítókép: Védőmaszkos madárijesztő a kínai Hupej tartományban fekvő Csianli falu határában MTI/EPA/Featurechina/Liu Tao

Rovatok