Index Vakbarát Hírportál

Megtorpanni látszik a kínai feldolgozóipar növekedése is

2020. január 31., péntek 10:17

Kínában a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) januárban éppen a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöbön állt, írja az MTI. Az  előző két hónapban 50,2  ponton állt, tehát a teljesítmény kis növekedését lehetett akkor még összességében várni ez alapján.

A statisztikai hivataluk ugyanakkor kiemelte, hogy felmérés még a január 20. előtt készült, tehát a koronavírus miatti események hatását még nincs benne. De azt lehet sejteni, hogy a belföldi és külföldi keresletre egyaránt rányomhatja a bélyegét az egészségügyi válsághelyzet, ami a feldolgozóipar és a szolgáltatóipar teljesítményének visszaeséséhez vezethet.

Ha részletesebben is érdeklik az indexek, akkor a legjobb teljesítményt a postai, a telekommunikációs és műholdközvetítési, a pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokkal foglalkozó szektorok nyújtották, az építőipar teljesítményét tükröző alindex pedig 3,0 ponttal, 59,7 pontra ugrott az év első hónapjában.

Az év első hónapjában a feldolgozóipari nagyvállalatok teljesítménye volt a legerősebb, bár a rájuk vonatkozó BMI az előző hónaphoz képest ugyancsak 0,2 ponttal esett vissza, így is 50,4 ponton állt. A kisvállalatok esetében 48,6 pontot ért el a BMI, ami decemberhez képest 1,4 pontos emelkedés ugyan, de továbbra is a teljesítmény csökkenését jelzi.

A BMI egyik kulcstényezője, a termelésre vonatkozó részmutató januárban a múlt hónaphoz képest 1,9 ponttal, 51,3 pontra csúszott le, míg az új megrendelések állományának alindexe 0,2 ponttal, 51,4 pontra nőtt, amivel a harmadik egymást követő hónapja állt az 50 pontos küszöb fölött.

A szolgáltatószektor teljesítményét tükröző beszerzésimenedzser-index 0,1 ponttal 53,1 pontra emelkedett januárban. A legjobb teljesítményt a postai, a telekommunikációs és műholdközvetítési, a pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokkal foglalkozó szektorok nyújtották, az építőipar teljesítményét tükröző alindex pedig 3,0 ponttal, 59,7 pontra ugrott az év első hónapjában.

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban januárban viszont tovább élénkült a növekedés. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a decemberi 53,5 pontról 54,1 pontra erősödött.

Az üzleti várakozások részindexe 59,1 pontról 59,6 pontra emelkedett januárban. Az építőiparban különösen magasra szökött az üzleti várakozásokat tükröző alindex, 5,2 ponttal, 64,4 pontra ugrott.

Rovatok