Index Vakbarát Hírportál

A magyar gazdaságban is lehetnek zavarok a koronavírus miatt

2020. február 4., kedd 15:28 | aznap frissítve

A koronavírus-járvány már most komoly gazdasági károkat okozott, főként Kínában, de mostanra már a világ más pontjain is érezteti hatását a kínai termelés leállása, néhány hét múlva Magyarországon is jelentkezhetnek az ellátási gondok – erről beszélt a Portfoliónak Sinkó Ottó, a Videoton Holding társ-vezérigazgatója.

A globális feldolgozóipari beszállítói láncokba Kína nagyon erőteljesen beépült az elmúlt időszakban, és ez alól Magyarország sem kivétel. Egyre kevesebb olyan termék van a világon, amihez nem használnak fel Kínából származó alkatrészeket

– mondta a cégvezető. 

A kínai holdújév időszakára minden évben felkészülnek a vállalatok, most azonban a koronavírus miatt meghosszabbították a holdújévet. „A legtöbb cégnek annyi puffere van, hogy kitartson a holdújév időszakára, ha viszont a meghosszabbítás után sem áll helyre a kínai szállítás – amire egyre nagyobb esély van –, akkor számos vállalat termelése akadozhat vagy akár le is állhat” – folytatta Sinkó. 

Egyre több európai cég sötétben botorkál, mert a telefon másik végén nincs senki, amikor a kínai partnereiket keresik

– tette hozzá.

A megbetegedések száma nem csökken, nagy kérdés, hogy mikor indul újra a termelés.

Tavaly az a 21 régió termelte meg a kínai GDP 80 százalékát és az export 90 százalékát, ahol leállt a termelés.

A Magyarországon működő vállalatok még nem álltak le a koronavírus miatt, mert a holdújévre mindenki felkészült, azonban néhány héten belül már lehet, hogy egyes cégeknek akadozik vagy leáll a termelése.

Sinkó szerint a kínai vezetésnek ezen a héten komoly döntést kell hoznia:

A Kínából kiinduló koronavírus elsősorban a potenciális emberáldozatok miatt kelt aggodalmat, de a járványnak húsba vágó gazdasági vonatkozásai is vannak. Ha a járvány elhúzódik, annak Kínán belül súlyos gazdasági következményei lesznek, de az ország világgazdaságban betöltött kulcsszerepe miatt mindenhol máshol is megakaszthat folyamatokat, még a magyar autógyárak is megérezhetik.

(Borítókép: Kínai munkás a szerelőszalag mellett az Audi német autógyártó tiencsini sebességváltó-gyárában / Fotó: Vu Hong/MTI/EPA)

Rovatok